Türkiye'de son yıllarda boşanmaların arttığını dikkat çeken uzmanlar, bunda yayınlanan dizilerin büyük etkisi olduğunu savundu. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Abdulkerim Bahadır, TV dizilerinin insanlara kötü örnek olduğunu, Türk aile yapısını bozduğunu söyledi.

Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı İlim Heyeti Üyesi Doç Dr. Abdulkerim Bahadır, vakıf adına Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde 'boşanmanın temel nedenleri ve sonuçları' konulu bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de 2002-2007 yılları arasında yaklaşık 1 milyon boşanma davası açıldığını hatırlatan Abdulkerim Bahadır, 2007 yılında 94 bin davanın boşanmayla sonuçlandığını aktardı.

2008 yılında ise yaklaşık 100 bin kişinin boşandığını söyleyen Bahadır, "Boşanma oranları her geçen gün artıyor. Selçuk Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan bir araştırmada kentte boşanma oranları geçen yıla göre yüzde 38 oranında arttı. Boşanmaların çoğu Büyükşehirlerde oluyor. En çok boşanma İstanbul'da olurken, onu sırasıyla İzmir, Ankara, Bursa, Antalya ve Konya takip ediyor." dedi.

Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmaların artık azaldığını aktaran Bahadır, bunun yerini; ekonomik sıkıntılar, özgürlük kısıtlaması ve cinsel yetersizlik gibi nedenlere bıraktığının altını çizdi.

Son günlerde 'Diziler Türk aile yapısını olumsuz etkiliyor' konulu tartışmaya da değinen Doç. Dr. Bahadır şu tespitlerde bulundu: "Dizilerdeki model olarak alınan kişiler yasa dışı yada ahlak dışı bir davranışta bulunduğunda bu normal gibi gösteriliyor. Model alan kişi bundan etkilenerek 'o yapıyorsa bende yaparım' diyerek kendisini bir çıkmazın içerisinde buluyor. Bu da aile yapısını bozarak boşanmalara neden oluyor. Toplumun sağlıklı şekilde gelişmesi için ailelerin korunması gerekiyor. Bu konunun çok boyutlu ele alınarak çözüm üretilmesi gerekmektedir. Konu anaokulundan üniversitelere kadar eğitim kurumlarında gündemde tutulmalı, devletin ilgili birimleri de önlemler almalıdır."

RTÜK, dizileri mercek altına aldı

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, kamuoyunda tartışmalara sebep olan bazı programlar ve dizilerin Türk aile yapısına uygunluk açısından incelemeye alındığını söyledi.

RTÜK'ten bir ekibin çalışmayı yürüttüğünü ifade eden Dursun, yayınlanacak rapordan Türk aile yapısına uygunluk yönünde bir ihlal sonucu çıkması halinde uyarı, özür isteme ve gerekirse para cezası uygulayabileceklerini ifade etti. Aşk-ı Memnu dizisiyle ilgili çok sayıda şikayetin ulaştığını belirten Dursun, izleyicilerin şikayetlerini gözardı edemeyeceklerini bildirdi.

RTÜK Başkanı Davut üst kurul tarafından hazırlanan Radyo Dinleme Eğilimleri araştırması sonuçlarını açıkladıktan sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin, kamuoyunda Türk aile yapısına uygun olmadığı yönünde eleştiri alan bazı diziler hakkında çalışma yürütüp yürütmediklerine yönelik sorusu üzerine Dursun, öncelikle kendilerinin yasa koyucu tarafından belirlenen kanunları uygulamakla görevli olduklarını söyledi. RTÜK'ün görevinin yasaları uygulamak olduğunu vurgulayan Dursun, "O çerçevede Radyo Televizyon Üst Kurulu kendi önüne gelen yayın ihlalleri konusunda Türk aile yapısını ihlal varsa, bunu değerlendiriyor, tartışıyor, tecziye edilmesi gerektiğine inanıyorsa tecziye ediyor. O bakımdan tartışmayı 'neden RTÜK bunu tecziye ediyor' diye değil, 'kanun koyucu ilkeyi neden koymuş' şeklinde yapmak lazım. Kanun koyucunun bu ilkesi duydukça bizim görevimiz bunu uygulamaktır." Şeklinde konuştu.

RTÜK bünyesinde oluşturulan bir ekibin yayınların Türk aile yapısına uygunluğu konusunda bir araştırma yaptığını açıklayan Prof. Dr. Davut Dursun, çalışma sonucunda sunulacak rapora göre yol haritası belirleyeceklerini belirtti. RTÜK Başkanı, "Belli programların, yayınların Türk aile yapısına uygun olmadığı şeklinde sonuç çıkarsa bizim şu andaki mevcut sistemimiz içinde müeyyide uygulama sistemimiz var. Bu sistem içinde değerlendirilebilecek. Gerekirse uyarı, özür dileme istenebilecek, program durdurulabilecek, para cezası verilecek." İfadelerini kullandı.

İZLEYİCİLERİN ŞİKAYETLERİNİ GÖZARDI EDEMEYİZ

Basın mensuplarının "Aşk-ı memnu konusunda şikayetler var mı? Şeklindeki sorusu üzerine Dursun, bu konuda çok sayıda şikayetin kendilerine ulaştığını dile getirdi. Şikayetlerin haklı olup olmadığının da araştırma sonucunda ortaya çıkacağını aktaran Dursun, "Bu şikayetleri bizim dikkate almamamız mümkün değil. Bu şikayetlerin gerçekten Türk aile yapısına uygunluk açısından bir anlam taşıyıp taşımadığı ancak böyle bir araştırmadan sonra netleşmiş olacak. O sebeple seyircilerin şikayetleri bizim için görmezlikten gelecek bir hususu değil, bunu dikkate alıyoruz." Diye konuştu.

Aşk-ı Memnu dizisine en son 14 Ocak tarihinde bir ceza verdiklerini aktaran Dursun şöyle konuştu: "Şu anda bu günlerde medyada tartışılan Aşk-ı memnu dizisiyle ilgili Ocak ayının 14'ünde verdiğimiz bir ceza vardı. Biz Türk aile yapısına uygun olmadığı yönündeki raporu değerlendirmiştik. Üst kurul çoğunluk oyuyla o dizideki bazı sahnelerin Türk aile yapısına uygun olmadığına karar vermişti. Bu gün basındaki eleştirilere bakıldığında konunun Türk aile yapısı konseptinden saptırılıp ihanet vs, ahlak alanına çekildiğini görüyorum. Ahlakla ilgili bir tartışma söz konusu değil. Türk aile yapısına uygunluk açısından tartışma söz konusudur. Ceza da zaten Türk aile yapısına uygun olmadığı açısından verilmiştir. Eleştirilebilir kuşkusuz ama bizim kararlarımız idare kararlardır. Bunun yanlış olduğunu düşünen yayıncılar bunu idare mahkemesine götürüler. Haklı olduğuna karar verirse mahkeme biz cezayı kaldırırız." İfadelerini kulandı.

RTÜK Başkanı Dursun, Türk aile yapısına uygun olmadığı belirtilen dizilerin yayın saatlerinin belirlenmesi yada şifreli yayınlanması gibi bir durumun gündemlerinde olmadığını sözlerine ekledi.

Cihan