Çocuk ve gençleri televizyon yayınlarının olumsuz etkilerinden korumak amacıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından geliştirilen 'Akıllı İşaretler Sembol Sistemi'nin velilerce dikkatli takip edilerek, minik beyinlerin ekranın zararlı içeriklerinden korunması gerektiği belirtildi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Behice Öztop, Kayseri'nin Melikgazi ilçesi Belediye Çocuk Meclisi tarafından düzenlenen 'İstakbalimiz Çocuklarımız' konulu etkinlikte yaptığı açıklamada, çocuk ve gençleri televizyon yayınlarının olumsuz etkilerinden korumak amacıyla kullanılan Akıllı İşaretler Sembol Sistemi'nin 3 yıldan bu yana uygulandığını hatırlattı.

Akıllı işaretlerin televizyon yayınlarının içeriğiyle ilgili bilgilendirici bir sınıflandırma sistemi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Öztop, "Bu sistem, televizyon yayıncılarının, anne babaların ve genelde toplumun, çocukları ve gençleri televizyon yayınlarının olası zararlı etkilerinden koruma sorumluluğunu yerine getirmelerinde onlara yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Aileler, özellikle televizyondaki akıllı işaretlere dikkat etsinler ve ona göre çocuklarını o programı izleyip izleyemeyeceğine karar versinler. Bunun yanında şiddet içerikli bilgisayar oyunlarının oynanmasına izin verilmemelidir. Zararlı içeriğe sahip televizyon programları ve bilgisayar oyunları, minik beyinleri gerçek hayatın dışına çıkarıp hayal dünyasına götürüyor. Sonuç olarak çocuklar izledikleri program ve oynadıkları oyundakileri gerçek hayatta uygulamaya çalışıyor. Bunun yanında dünyanın birçok yerinde örneklerini gördüğümüz çocukların içinde bulunduğu şiddet olayları ortaya çıkıyor. Çocuklar olumsuz davranışlar ediniyor. Gelişim zararlı yönde ilerliyor" diye konuştu.

Çocuklara da seslenen Öztop, "Sizin için olumsuz yayınlar söz konusu olursa, bu simgelerden biri ekranda göründüğünde, televizyonu kapatın ya da kanal değiştirin. Çok beğenseniz de sizler için olumsuz olan yayınlar sizi kötü etkileyebilir. Lütfen bu simgelerin verdiği mesajları dikkate alın." diye konuştu.

Akıllı işaretler, programların hangi yaş grubuna uygun olduğunu gösteren 4 sembol (7+,13+,18+, genel izleyici) ile programdaki zararlı içeriği tanımlayan iç sembol (şiddet/korku, cinsellik, olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar) olmak üzere, toplam 7 sembolden oluşuyor. Sistem çerçevesinde çocuklara ve anne babalara televizyon izlerken yedi akıllı işaret rehberlik ediyor. Sistem tarafından verilen yaş ve içerik sembolleri programın başında 5 saniye süreyle ekranın tümünde ve her kesintiden sonra da 15 saniye süreyle ekranın sağ üst köşesinde olacak şekilde yayınlanıyor.



-memurlarnet-