Özellikle 18 ile 36. aylar arasında çocuğunuzun davranışlarında her zamankinden farklı tutumlar gözlüyorsanız, bunlar daha çok inatçılık, istediğini elde etme, başaramayınca etrafına ve kendine zarar verme şeklinde gelişiyorsa, bunların sebebi 2 yaş sendromu olabilir. Çocuk Gelişim Uzmanı Mine İnal Akkaya, çocukların bir birey olduklarını farkedip inatçı davranışlar içine girdiği bu dönemi, "2 yaş sendromu" olarak adlandırıyor.

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Akkaya, bu dönemde çocukların kişiliğinin oluşmaya, istediklerini nasıl yaptıracağını öğrenmeye başladığını belirterek, ebeveynler açısından anlaşılması ve dayanılması zor olan, gelişimin en önemli aşamalarından biri olarak tanımlıyor.

Literatürde "erken ergenlik", "terrible two", "çocukluk dönemi negativizm" olarak da isimlendirilen 2 yaş sndromunun her çocuğu aynı şekilde etkilemediğini ifade eden Akkaya, büyük ölçüde ailenin tutumu ve çocuğun kişilik özelliklerinin etkili olduğunu söyledi. Çocuk Gelişim Uzmanı Akkaya, "Bu sadece sizin çocuğunuzun başına gelen bir durum ya da hastalık değildir. 2 yaş sendromu, geçici ancak sabırla atlatılması gereken bir gelişim dönemidir." dedi. Bu dönemdeki çocukların, isteklerini konuşmak yerine ağlayarak gösterdiğini belirten Akkaya, "İtiraz etmeyi severler. 'Hayır, istemiyorum, gelmem, yapmam' gibi olumsuz ifadeler kullanmayı tercih ederler. İstekleri yapılmadığında başını yere vurma, kendine ya da anne babaya vurma, nesneleri fırlatma, çığlık atma ve öfke nöbetleri geçirme gibi davranışlar sergileyebilirler." şeklinde konuştu.

Bu dönemi sağlıklı atlatabilmek için bazı tavsiyeler de bulunan Mine İnal Akkaya, ebeveynlerin sabırlı davranması gerektiğine dikkat çekti. Anne, baba ve bakımında söz sahibi olan diğer kişilerin, çocuğun davranışlarına tepki verilmesi gerektiğini anlatan Akkaya, istediğini yaptırma ve tutturma krizleri sırasında kucağa almanın ve ilgi göstermenin, bu davranışların artmasına sebep olacağını vurguladı

-memurlarnet-