Araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek gibi davranışlar sürücünün dikkatinin dağılmasına sebep oluyor. Seyir halindeyken telefonla konuşmak, sürücünün konsantrasyonunun bozulmasına neden olarak kazaya yol açabiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, cep telefonu kullanımının sürücünün dikkatini zayıflattığını açıkladı.

Aracın güvenli bir biçimde yol almasının her şeyden önce sürücünün sorumluluğu altında olduğunun vurgulandığı açıklamada, bütün sürücülerin aracı kontrol etmesini güçleştiren bu durumları öğrenerek kaza riskini azaltmaya yönelik önlemler alabileceği vurgulandı.

CEP TELEFONU SÜRÜCÜYÜ HATAYA ZORLUYOR

Araç içinde cep telefonunu kapalı tutmanın oldukça yerinde bir karar olduğunun dile getirildiği açıklamada, cep telefonlarının kullanımı sırasında sürücülerin daha fazla hata yaptığı, bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varamamakta ya da önlem almakta geç kaldığı kaydedildi. Yapılan bir araştırmaya göre bu gecikmenin çevresel koşullara, aracın o andaki hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar artabildiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Saatte 60 km hızla giden bir otomobilin sürücüsünün frene basmasının bu kadar gecikmesi durma mesafesinin 15 metre daha artması demektir. Aynı araştırmada cep telefonuyla konuşan bir sürücünün çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemediği görülmüştür. Buna göre sürücülerin basit bir arama yaparken yüzde 20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 olasılıkla tehlikeli bir durumu gözden kaçırabileceği bulunmuştur. Cep telefonunu kullanımı yalnızca numara çevirirken ya da konuşurken değil, telefon beklerken ve görüşme bittikten sonraki süre içinde bile kaza riskini arttırıcı bir etki yapmaktadır. 699 sürücü üzerinde yapılan bir başka araştırmada görüşme bittikten sonraki 5 dakika içinde kaza olasılığının 4.8 kat, 15 dakika içinde ise 1.3 kat daha fazla olduğu bulunmuştur”.

"ELE ALINMADAN YAPILAN GÖRÜŞMELER KAZAYI ENGELLEMİYOR"

Bir çok araştırmada doğrulanan başka bir bulgunun da ele alınmadan kullanılan araca bağlı telefonların kaza riski açısından hiç bir yarar sağlamaması olduğu kaydedildi. Sürücü için dikkat dağıtıcı olan hususun telefonun fiziksel özellikleri değil, konuşmanın yoğunluğu olduğu belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri tarafından yapılan açıklamada, araştırmalarda sürücülerin cep telefonu kullanırken hızlarını da azalttıkları vurgulandı. Bir anlamda sürücülerin aracı kontrol etmek amacıyla olabilecek hataları telafi etmeye çalıştığının belirtildiği açıklamada, "Ancak bu daha önce belirtilen tehlikeleri ortadan kaldırmak için yeterli olmamaktadır. Cep telefonu kullanan sürücülerin tehlikeli bir durumda hiç tepki vermeme olasılığı da bulunmaktadır. Bu da yüzde 12'ye kadar ulaşabilen ve trafik güvenliği açısından göz ardı edilmemesi gereken yüksek bir orandır. Sürücünün deneyimli olması veya cep telefonu kullanmaya alışkın olması da riski azaltmaya yetmemektedir. Hem telefon kullanmaya alışkın hem de deneyimli sürücüler oldukları halde bu kişilerin iki-üç kat daha fazla hata yaptıkları gözlenmiştir. Son yıllarda yapılan araştırmalar cep telefonu kullanımının kişiyi fiziksel olarak meşgul etmesinden çok artan zihinsel faaliyet ve buna bağlı olarak dikkatin dağılması, konsantrasyonun bozulması nedeniyle kaza riskini arttırdığına işaret etmektedir." ifadeleri yar aldı.

Cihan Haber Ajansı