Anlaşmalı 230 çiftin maaşı iptal edildi
Ölen anne ve babalarından yetim maaşı alabilmek için anlaşmalı boşanan 230 çiftin aylıklarını iptal edildi...

SGKAnkaraİl Müdürlüğü, ölen anne ve babalarından yetim maaşı alabilmek için anlaşmalı boşanan 230 çiftin aylıklarını iptal etti.

İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ölen anne ve babalarından yetim aylığı alabilmek için anlaşmalı olarak boşanan, ancak aynı evde yaşayan çiftlere ''suçüstü'' yapıldı.

Yetim aylığı alan kişilerin evraklarını inceleyen ve ALO 170'e gelen ihbarları değerlendiren Ankara İl Müdürlüğü sosyal güvenlik kontrol memurları, haksız kazancın önüne geçmek için ''kapı kapı dolaşarak'' incelemelerde bulundu.

Bu yılın ilk 6 ayında 643 çiftin evine giderek çiftlerin durumlarını yerinde inceleyen sosyal güvenlik kontrol memurları, çiftlerden 230'unun ölen anne ve babalarından yetim aylığı alabilmek için anlaşmalı boşandıklarını, ancak aynı evde yaşamaya devam ettiklerini tespit etti.

Kontrol memurları, hakları olmayan parayı alarak devleti zarara uğratan çiftlerin maaşlarını iptal etti. Aynı zamanda haksız kazanç sağlayan çiftlere ödenen maaşların yasal faiziyle birlikte geri alınması için yasal işlem başlatılarak çiftler hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

İHBARLAR YÖN VERİYOR

Anlaşmalı boşanarak aynı evde yaşayan çiftlerin yetim maaşı almasının devleti dolandırmak olduğunu söyleyen SGK Ankara İl Müdürü Ali Pekten, şunları kaydetti:

''Ülkemizdeki en büyük haksız kazanç sağlamanın başında sigorta suistimalleri gelmektedir. Bu suistimallerin birisi de anlaşmalı boşanmadır. Ölen anne veya babasından maaş alabilmek için bazı çiftler boşanmakta, ancak aynı evde yaşamaya devam etmekte. Yasal olarak hak etmediği halde anlaşmalı boşanarak yetim maaşı alan çiftler suç işlemektedir. Bu çiftlerin bazıları konu hakkındaki bilgisizliklerinden, bazıları ise yakınlarının yanlış yönlendirmesinden böyle bir yola başvuruyor.

Kurumumuz sigorta suistimallerini ortaya çıkarmak için gerekli altyapıya sahiptir. Anlaşmalı boşananlar il müdürlüğümüz tarafından kısa süre içerisinde tespit edilebilmektedir. Anlaşmalı boşanma vatandaşlarımız için çok yıkıcı sonuçlar doğurabilmektedir. Çünkü anlaşmalı boşanan çiftlerin aldıkları aylıklar yasal faiziyle birlikte geri alınıyor. Bu rakam bazen 10 binlerce lirayı bulabiliyor. Aynı zamanda anlaşmalı boşanan çiftler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu sıkıntıların yaşanmaması için vatandaşlarımızı anlaşmalı boşanarak haksız kazanç sağlamanın yanlış olduğu hakkında bilgilendiriyoruz ve bu konuyu gündemde tutmaya çalışıyoruz.''

Sigorta suistimallerini önlemede vatandaşlara da büyük görev düştüğünü belirten Pekten, ''Vatandaşlarımızın yaptığı ihbarlar bizim denetimlerimize yön vermektedir. Vatandaşlarımız gerek kayıt dışı istihdam gerek anlaşmalı boşanma gibi sigorta suistimalleri konusunda il müdürlüğümüze bağlı herhangi bir birime giderek veya Alo 170'i arayarak ihbarda bulunabilir'' dedi.

ALINTI