Türkiye'nin organize sanayi bölgesinde kurulan ilk meslek lisesi olan Antalya Organize Sanayi Bölgesi Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, sanayicinin teknik eleman ihtiyacını karşılıyor. Türkiye'nin ilk "iş garantili" okulu olan lise, öğrencilerine Avrupa ülkelerinde staj yapma imkanı da sunuyor.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki sanayicilerin teknik eleman ihtiyacını karşılamak üzere 2007-2008 yılı eğitim öğretim döneminde hizmete giren Türkiye'nin Osb içindeki ilk meslek lisesi Antalya Organize Sanayi Bölgesi Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, bin öğrencisine iş garantili eğitimi veriyor.

14 bin 500 metrekare kapalı alana kurulu meslek lisesi, mobilya, iç mekan tasarımı, metal teknolojileri, matba, bilişim teknolojileri, elektrik elektronik, süt işleme ve gıda teknolojisi, tekstil, kimya teknolojileri (boya üretimi), inşaat, plastik doğrama, bilgisayarlı makine imalatı alanlarında öğrencilere hem teorik, hem pratik eğitim veriyor.

Geçen yıl ilk mezunlarını veren meslek lisesi, 169 öğrencisinden 106'sını üniversiteye yerleştirirken, üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler de Osb'de faaliyet gösteren fabrikalarda çalışmaya başladı.

"Öğrenciler daha donanımlı yetişiyor"

Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da mesleki eğitim alanında nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak istediklerini bildirdi.

Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti'nin de talebi doğrultusunda Türkiye'nin Osb içindeki ilk meslek lisesini 2007 yılında Antalya'da açtıklarını anlatan Gülay, işletmelerin bulunduğu bir alanda mesleki eğitim alan öğrencilerin pratik eğitim alma şansı da bulduğu için daha donanımlı yetiştiğine dikkati çekti.

Gülay, "Osb'nin havasını teneffüs eden öğrenci, nasıl bir meslekte çalışacağını tanır. Yaz döneminde sektörde çalışarak teorik eğitiminin yanı sıra, pratik eğitim alma şansı da bulan öğrenciler, daha donanımlı olarak mesleki eğitim alıyorlar" dedi.

Okul Müdürü Ali Yarar, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, okulda okurken Osb içinde staj yapan öğrencilerin mezun olduktan sonra o iş yerlerinde iş bulma fırsatı bulduğunu bildirdi. Okulda öğrenim görürken staj yapan öğrencilerin kesinlikle iş bulma sıkıntısı yaşamadıklarına değinen Yarar, "Teknik ve donanım anlamında iyi yetişen öğrenciler, tekniker seviyesinde istihdam ediliyor" diye konuştu.

Öğrencilere AB projeleri çerçevesinde Almanya, İtalya gibi Avrupa ülkelerinde staj yapma imkanı da sağlandığını kaydeden Ali Yarar, "Çocuklar daha öğrenci iken yapacakları işin Avrupa'da nasıl yapıldığını öğrenme fırsatı buluyor. Bu onlar için inanılmaz bir fırsat" diye konuştu.

Anadolu Ajansı