Bayram şekerleri görücüye çıktı. Şekerlerin ve çikolataların geçen yılki fiyatlarla satıldığı bildirildi.


Alınan bilgiye göre, şeker satıcıları, pastaneler ve kuru yemişçilerin yanı sıra büyük marketlerde de bayram öncesi çok sayıda çeşidin yer aldığı şeker stantları kuruldu.

Şeker ve lokum üreticilerinden Hamdi Çarşıbaşı, yaptığı açıklamada, şeker ve çikolata fiyatlarının 2 yıldan beri değişmediğini, üretim maliyetindeki artışın perakende satışlara çok fazla yansımadığını belirtti.

Çarşıbaşı, şunları söyledi:

“Şeker ve lokum üretiminde son 2 yılda ortaya çıkan yüzde 10 oranındaki maliyet artışı, perakende fiyatları çok fazla etkilemedi. Üretici firmalar ve toptan satıcılar yüzde 10 oranında artan maliyeti, satışların gerilememesi için ürün satış fiyatlarına yansıtmadı. Önceki yıl ve geçen yıl satılan fiyatlarla aynı marka ürünü bulmak mümkün. Dar gelirli ailelerin tercih ettiği meyveli şekerler kilosu 4 ila 12 liradan, lokumlar ise 4 ila 8 liradan satılıyor.”

Marketlere kurulan şeker stantlarında ayrıca 100 gram çekilmiş kahve 1,2 ila 1,5 liradan satılıyor. Şeker satışlarının bayramın yaklaşmasıyla birlikte artış göstermesi bekleniyor.

Bayram öncesi satışa sunulan bazı şeker çeşitlerinin fiyatları kilogram/lira olarak şöyle:

ŞEKER ÇEŞİDİ EN UCUZ EN YÜKSEK
Meyveli şekerler 4 12
Badem şekeri 8 18
Yaprak çikolata 10 22
Lokum 4 8
Cezerye 6 8
Çikolatalı drajeler 18 30
Baton çikolata 7 25
Akide şekerleri 4 6
Jöle şeker 5 7

BAYRAM ŞEKERİ İÇİN KALİTE UYARISI

Öte yandan bayram şekeri satın alırken fiyattan çok kalite konusunda dikkatli olunması yönünde tüketiciler uyarıldı.

Gaziantep İl Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz, yaptığı açıklamada, Ramazan bayramının yaklaştığı bu günlerde bayramlık şeker satışlarının da başladığına dikkati çekerek, kendilerinin de şeker imalathaneleri ile bayram şekeri satışı yapılan iş yerlerine yönelik denetimlerini artırdıklarını söyledi.

Vatandaşları bayram şekeri başta olmak üzere tüm şekerleme ve tatlı ürünlerini satın alırken dikkatli olmaya çağıran Yılmaz, “Bayram şekerinin fiyatından çok kalitesi konusunda dikkatli olunmalı” dedi.

Ucuz ve kalitesiz bayram şekerlerinin çeşitli sağlık sorunlarına neden olabildiğinin bilindiğini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz kalitesiz bayram şekeri satışının önüne geçmek için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Ancak bu konuda vatandaşa da önemli görev düşüyor. Kalitesiz bayram şekerleri ucuz olduğu için ilgi görüyor. Vatandaş bayram şekeri satın alırken sadece fiyatına bakın karar vermemeli. Ucuza satılan bayram şekerlerine kuşkuyla bakılmalı. Nerede ve kim tarafından üretildiği, üretim izninin olup olmadığı sorgulanmalı. Nerede ve kim tarafından üretildiği belirsiz hiçbir ürün satın alınmamalı.
Biz Ramazan bayramının yaklaşmasıyla birlikte denetimlerimizi artırdık. 58 firmayı denetledik ve denetimlerimiz sürüyor. İnsan sağlığını aykırı üretim yapıldığını belirlediğimiz 8 iş yeri hakkında yasal işlem başlattık. Bu işletmelere bin ile 10 bin lira arasında değişen miktarlarda para cezası uygulayabiliriz.”

Yılmaz, vatandaşlardan sağlıksız gıda ürünleri üretilen ve satılan iş yerlerini kendilerine bildirerek halk sağlığını korumak için yürüttükleri çalışmalarına destek olmaya çağırdı.