Başbakan Erdoğan, bedelli askerlik konusundaki çalışmaların sonuna gelindiğini belirtti
Başbakan Tayyip Erdoğan, “Eşi vefat eden kadınlara yardım projesi ” toplantısında bedelli askerlikle ilgili beklenen müjdeyi verdi. Başbakan “Çok dedikodusu yapıldığı için bugün bunu burada açıklayayım istiyorum. Devamlı söyleniyor, devamlı konuşuluyor. Bugün, bu güzel, anlamlı toplantıya yakışır diye düşündüm. Bedelli askerlik konusunda şu anda çalışmalarımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Ve inanıyorum ki bu hafta içinde olmazsa bile önümüzdeki hafta bu işi tamamlayıp hemen adımı atacağız ve bedelli askerlikle ilgili yasayı inşallah çıkarmış olacağız. Ve bu da ülkemiz için hayırlı olsun diyorum” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan bedelli açıklaması yaptığı toplantının ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile bir gün öne çekilen haftalık olağan görüşmesinde bir araya geldi. Başbakan’ın “bedelli askerlik” açıklamasını Özel ile buluşmasından önce yapması bu yolla spekülasyonların önüne geçtiği şeklinde değerlendirildi. Hükümet ile Genelkurmay arasında bedelli yaş sınırı konusunda görüş ayrılıklarının olduğu ve Genelkurmay’ın 35 yaşın altındakilerin düzenlemeden yararlanmamasını istediği iddia ediliyordu. Haftalık görüşmede vicdani ret düzenlemesinin gündeme geldiği belirtildi.

'BEDELLİ'DEN SIZANLAR
* Edinilen bilgilere göre bedelli yasa taslağında 40 yaşın üzerindeki yükümlülerin askerlik yapmaması, 40 yaş altındakilerin ise 21 gün silah altına alınması öngörülüyor. Bedellide alt yaş sınırı ise 30 olarak belirlendi.

* Yükümlülerden, taksitlerinden herhangi birini ödemeyenler, celp döneminde eğitime katılmayanlar, hükümlülük, tutukluluk, gözaltı ya da hastalık nedenleriyle son celp dönemine kadar silah altına alınmayanlar, kapsam dışına çıkarılacak.

* 30 yaş üzerinde 400 bin kadar yükümlü belirlendi. Bedelli askerlik yapmak isteyenlerden taksitler halinde; 25-30 bin TL gibi bir meblağ alınacak. Bu parayı ödeyecek gücü olmayanlar için de çeşitli formüller üzerinde çalışılıyor.

BÜLENT AYDEMİR- GAZETE HABERTURK