WELLINGTON- Yeni Zelanda'nın kuzeyinde yer alan bir sahile vuran 15 balinayı kurtarmaya giden yardım gönüllüleri, daha önce sahile vurarak ölen 58 balina ile karşılaştı.

AP'nin haberine göre, Proje Jonah isimli balina yardım örgütü başkanı Kimberly Muncaster, kurtarılan 15 balinanın oldukça kötü durumda olduğunu söyledi.

Çevre Koruma Müdürlüğü yetkililerinden Carolyn Smith, balinaların gece karaya vurmuş olabileceğini, bu nedenle kurtarılamadıklarını söyledi.

Alanlarında uzman olan gönüllülerden oluşan Uzak Kuzey Balina Kurtarma örgütü ile birlikte çalıştıklarını kaydeden Smith, balinaların yeniden denizde yüzmelerin için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ağırlıkları bin 500 kiloya varan balinaların her biri için 5 kişi çalışıyor.

Yeni Zelanda, sık sık, balinaların toplu halde kıyılarına vurduğuna tanık oluyor. Asıl olarak yaz mevsiminde, balinalar Antartika'dan göç ederken sahile vuruyorlar. Bilim insanları henüz bu olaya bir açıklama getirebilmiş değil.

2007 yılında da, 101 balina aynı sahile vurarak ölmüştü.

Yeni Zelanda, balinaların en çok sahile vurduğu ülkelerden biri olarak biliniyor. Resmi kaynaklara göre, 1840 yılından bu yana sahile vurarak ölen balina ve yunus sayısı 5 binin üzerinde.