Cep, internet ve sabit telefonda abonelerin aylık kullanımlarını kontrol altına almalarını sağlayacak “fatura üst sınırı” uygulamasının ayrıntıları belli oldu

Buna göre operatörler, abonelerine 30, 50, 75 ve 100 liralık üst kullanım sınırlarından oluşan tercihler sunacak. Operatör, üst sınırın önce yüzde 80'ine ardından da yüzde 100'üne ulaşan aboneyi kısamesajla (SMS) uyaracak.

DÜZENLEME TAMAM

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), haberleşme hizmetlerinde fatura üst sınır uygulamasına ilişkin düzenlemesini tamamladı. BTK'dan üst düzey bir yetkili, düzenlemenin abonelerin aylık bazda cep, sabit telefon ve internet faturalarını kontrol etmelerine olanak sağlayacağını anlattı. Düzenlemenin sektörün görüşüne sunulduğunu aktaran yetkili "Kasım ayının ikinci yarısında cepte uygulama başlayabilir.

Sabit telefonda yıl sonuna kadar süre söz konusu" dedi. Uygulama kapsamında cep, sabit ve internet abonelerine, 30, 50, 75 ve 100 liralık üst kullanım sınırlarından oluşan tercihler sunulacak. Operatörler, abonelerine gerektiğinde farklı seçenekler de sunabilecek. Abone, bu seçenekler arasından tercih yapacak ve fatura üst sınırını belirleyebilecek. Abone, herhangi bir sınırlama talebinde bulunmadığı durumda ise hizmet aldığı sistemdeğiştirilmeden devamedecek. Abone, bir fatura döneminde yalnız bir kez kademe belirleme, kaldırma ya da değiştirme talebinde bulunabilecek.

ÜST SINIR İÇİN 'ONAY' ŞARTI VAR

BTK yetkilileri, abonenin “onayıyla” üst sınır sonrasında hizmet sınırlamasının yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine, "Operatörlerin (özellikle cep telefonu işletmecilerinin) kullandıkları mevcut faturalama sisteminde, gerçek zamanlı ücretlendirme söz konusu değil. Belli bir sürelik konuşma, gecikmeli olarak faturaya yansıyor. İşletmelerin, gerçek zamanlı ücretlendirme için altyapı kurması gerekiyor" dedi. Altyapının kurulmasının ardından fatura üst sınırına ulaşılması durumunda, abonenin de “onayıyla” ile hizmet kısıtlanabilecek.



Habertürk