Bakan Eker, bayram öncesinde Alo 174 gıda şikayet hattından şikayetleri bizzat alarak, çözümün hızlanmasını sağladı. Eker “Bayram öncesi 174 bin şikayet geldi. 70 bini anında çözüldü” dedi.

ANKARA

NEVİN BİLGİN

SORUNLARI yerinde çözmeyi ilke edinen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bayram öncesinde Alo 174 gıda hattının başına bizzat oturarak, şikayetleri aldı. Eker, 174 bin şikayetin 70 bininin anında çözüldüğünü söyledi. Eker, Star’a yaptığı açıklamada, bayram öncesinde İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde denetim yaptıklarını ifade etti. Alo 174 gıda hattının başına oturup bizzat şikayetleri kendisinin aldığını, yerinde denetim yaptığını ifade eden Eker “Oturdum çağrının başına, şikayet aldım. Ben de bir insanım. Tüketici olarak bir yere gittiğim zaman bir aksaklık bulursam önce kendim söylerim. Sonra gerekirse şikayet ederim” dedi.

Unlu mamuller şikayette birinci

Eker, Alo 174’ün etkinliğinden çok memnun olduğunu, bayram öncesinde kendilerine 174 bin civarında şikayet geldiğini, bunun 70 bininin sonuçlandırıldığını, 15 gün içinde şikayetlere yanıt verdiklerini anlattı. Şikayetlerin türü hakkında da bilgi veren Eker, başvuruların işletme faaliyet alanlarına göre yarısının satış yeri ile ilgili şikayetlerden oluştuğunu, üçte birinin üretim yeriyle ilgili olduğunu, kalanın yüzde 16-17’sinin toplu tüketim yerleriyle ilgili olduğunu belirtti. Eker “Gelen ürün gruplarına göre şikayetlerin tahıl, un ve unlu mamuller yüzde 30’unu oluşturuyor. Yüzde 18’ini et ve et ürünleri oluşturuyor. Yüzde 14’ünü de tasnif dışı gıda, bunun dışındaki çeşitli gıdalar oluşturuyor. En fazla tahıl, un ve unlu mamullerden geliyor” bilgisini verdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Alo 174 şikayet hattına başvuruların yüzde 80’inin ihbar ve şikayetlerden oluştuğunu, yüzde 16’sının bilgi alma maksatlı olduğunu, yüzde 4’ünün de farklı farklı sebeplerle aradıklarını belirten Eker, bazen ‘zehirlendim ve hastalandım’ diye arayanlar olduğunu kaydetti. En fazla başvuru yapılan 10 il hakkında bilgi veren Eker, bu illerin İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Konya, Bursa, Adana, Gaziantep, Kayseri ve İçel olarak sıralandığını söyledi.

8 bin 500 şirkete para cezası verildi

DenetimlerDE kimi işyerine para cezası kesildiğini, kimisinin ise faaliyetten men edildiğini kaydeden Eker “Bunlara denetimler sonucunda idari para cezası kesiliyor. Miktar olarak yok ama. 12 bin 684 cezai işlem yapılmış, bunun yüzde 65’ine, yani 8 bin 500’üne idari para cezası verilmiş” dedi. CHP’nin gündeme getirdiği zehirli buğday iddiasına da yanıt veren Eker “Zehirli buğday kesinlikle yalan. Birileri ya CHP’nin gözüne girmek için yanlış bilgi veriyorlar ve mahcup oluyorlar” dedi.

Star Gazetesi