Kurban kesimi sırasındaki yaralanmalar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kurban kesimi sırasında meydana gelen yaralanmaların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği bildirildi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Levent Avşaroğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda işinin ehli olmayan kişilerin kurban kesmesinden dolayı kesim sırasında ciddi yaralanmaların ortaya çıkabildiğini belirtti.

Kesim sonrasında da etlerin parçalanması ya da kıyma haline getirilmesi sırasında da yaralanmalar olabildiğini ifade eden Avşaroğulları, en çok elde kesikler ve yaralanmalar meydana geldiğini kaydetti.

Kurban kesimi sırasında meydana gelen yaralanmaların basite alınmaması gerektiğini, bu yaralanmaların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurgulayan Avşaroğulları, şu bilgileri verdi:

''Kurban kesimi ve sonrasındaki işlemler sırasında elde basit, yüzeysel bir cilt kesisi meydana gelebileceği gibi damar, sinir, kas ve kas-kemik bağlantı lifleri gibi daha derindeki yapılar kesilebilir. Böylece, bu yaralanmalar ciddi kan kaybı, hareket ve duyu kayıplarına neden olabilir. Kurban kesiminden sonra etlerin parçalanması ya da kıyma haline getirilmesi sırasında da özellikle kadınlarda yaralanmalar görülmektedir. Yanlışlıkla satırın el parmaklarına isabet etmesiyle ya da parmakların kıyma makinesine kaptırılmasıyla parmak kopmaları gibi üzücü sonuçlar ortaya çıkmaktadır.''

KOPAN PARMAĞIN TAŞINMASI

Parmak kopması durumunda en kısa sürede 112 acil servisten yardım istenmesi gerektiğini dile getiren Avşaroğulları, şunları söyledi:

''Kopan parmak önce steril bir gazlı bezle ya da sargı beziyle sarılmalıdır. Sonra bir naylon torbanın içine konulmalı ve ağzı bağlanmalıdır. Naylon torba su geçirmemeli, parmak suyla ve buzla temas etmemelidir. Bir termosun ya da benzeri bir kabın veya bir poşetin yarısı su, yarısı ise buz ile doldurulmalı ve naylon torbadaki parmak bu buzlu su ortamında taşınmalıdır. Parmağın taşındığı ortamın soğukluğu muhafaza edilmelidir. Parmak bu şekilde 6 saat süreyle taşınabilir. Bu süre 8-10 saate kadar çıkabilir.''

Avşaroğulları, kurbanlığın kesimi sırasında bıçağın kaymasıyla kesimi yapanın ya da yardımcı olanların bacaklarında ya da ayak bileklerinde de ciddi yaralanmalar olabildiğini hatırlattı.

Kesilme sonucu ortaya çıkan bu tür yaralanmaların basite alınmaması gerektiğini ifade eden Avşaroğulları, ''Yaralanmaların bir kısmının tedavisi ancak ameliyathane şartlarında mümkün olabilmektedir. Bu nedenle, bu yaralanmalar basite alınmamalıdır'' dedi.

YARALANMA SONRASI ALINACAK ÖNLEMLER

Doç. Dr. Avşaroğulları, kesilmeye bağlı bir yaralanma olduğunda alınacak önlemleri de şöyle özetledi:

''Kesilme sonucu kanama olduğunda, kanama yerinin üzerine gazlı bezle ya da temiz bir bezle sıkıca bastırılmalı, basınç uygulanmalıdır. Yani tampon uygulaması yapılmalıdır. Tampon uygulanmasına ilaveten yaralı elin kalp seviyesinden yukarıya getirilmesi de kanamanın durmasına yardımcı olacaktır. Daha sonra yaranın üzerindeki gazlı bez duracak şekilde, yaranın çevresi ve bu gazlı bez, sargı bezi ile uygun sıkılıkta sarılmalıdır. Bu işlemlerden sonra en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.''

Kurban kesiminin bu konudaki tecrübeli kasaplar tarafından yapılmasının önemine dikkati çeken Avşaroğulları, sözlerini şöyle tamamladı:

''Kurban Bayramı'nda kesim ve sonrasındaki yaralanmalar konusunda daha önce Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalında yapılan bir çalışmada bazı sonuçlara ulaştık. Buna göre, yaralananların yüzde 94'ünün mesleği kasaplık değildir, kesim işinde tecrübesi olmayan kişilerdir. Yaralanmaların yüzde 64'ü bayramın ilk gününde olmaktadır. Yaralanmaların yüzde 88'i kesim sırasındaki el kesilmeleridir.''

AA