İstanbul'da kurulu ''Direksiyon Akademisi'' adlı firma, makam şoförleri yetiştiriyor.

''Direksiyon Akademisi''nin kurucusu ve İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Onur Akçay, Türkiye'ye uluslararası platformda kabul görmüş eğitim içeriğiyle makam şoförlüğü eğitimini getiren ve uygulayan tek firma olduklarını belirtti.

Bu eğitime başladıklarında makam şoförlüğü mesleğinin gelişi güzel bir şekilde yapıldığı gördüklerini kaydeden Akçay, ''En üst düzey yönetici şoförlerinin dahi konusunda çok zayıf bireyler olduğunu gördük. Ne yazık ki daha önce usta-çırak ilişkisi şeklinde ilerleyen bir hiyerarşiyle makam şoförleri seçiliyormuş, can ve mal güvenliği tehlikeye atılıyormuş. Artık eğitimimiz sayesinde bilinçli ve sertifikalı şoförler tercih ediliyor'' diye konuştu.

Akçay, bugüne kadar Türk Hava Yolları, Finansbank, Garanti Bankası, Coca?Cola, Doğtaş, Süzer Holding, Çalık Holding, Oyak Yatırım, Turkuvaz Grubu gibi önemli firmalara makam şoförlüğü eğitimleri verdiklerini aktardı.

Son zamanlarda Çorlu Sanayi ve Ticaret Odası, Marmara Belediyeler Birliği gibi kurumların da bu eğitimden faydalandığını dile getiren Akçay, ''Ayrıca birçok siyasi parti ve milletvekili, birçok il ve yüzlerce ilçe belediyesinin şoförüne de makam şoförlüğü eğitimi vermekteyiz. Eğitim verdiğimiz sürücüler arasında bazı bakanların şoförleri de var. Talep sadece İstanbul, Ankara ve İzmir ile sınırlı değil. Eğitim için Tunceli, Diyarbakır, Adana, Trabzon, Mersin ve Konya gibi birçok ilimizde firmalar, il ve ilçe belediyeleri, il özel idareleri gibi kurum kuruluşlara hizmet sunmaktayız'' ifadelerini kullandı.


-''Hitabet önemli konuların başında geliyor''-


Makam şoförlüğü eğitimini 2008 yılından bu yana verdiklerini ifade eden Akçay, şunları söyledi:

''VIP makam?özel şoför eğitimlerinde nezaket kurallarından, bir şoförün erkek ve kadına davranışları, hizmetinde centilmenlik konusuna nasıl vurgu yapacağını, kadınların nerelerde öncelikli olduğu, makamın kadın veya erkek olması durumunda nelerin önem kazandığını öğretiyoruz. Ayrıca ilk defa tanışacağı insanlarla nasıl iletişime geçeceği, ilişki seviyesini hangi düzeyde tutacağını belirleyerek kendine güveninin artmasını sağlıyoruz. Hitabet önemli konuların başında geliyor. Bir makam şoförü, taşıdığı kişiye nasıl hitap etmelidir, ses tonunu nasıl ayarlamalıdır, ismini hangi durumlarda kullanabilir, araç içi iletişimde neler dikkat etmelidir gibi soruların cevaplarını vermekteyiz. Kesinlikle bir şoför, makamdaki kişiye ismiyle hitap etmez. 'Efendim' diye hitap eder.''

Akçay, makam güvenliğinin sağlanmasının da önemli olduğunu, kursiyerleri saldırı ve tehlike anında makam şoförünün neler yapması gerektiği, kaçış manevraları, güzergah seçimleri, alternatif yollar, takipten kurtulma, tehdit alan makamlara özel alınacak önlemler gibi hayati bilgilerle terör açısından da bilinçlendirdiklerini kaydetti.


-''Yüzde 98'i şu an aktif olarak çalışıyor''-


Akçay, eğitim sonrası makam şoförünün geniş ve detaylı eğitim sayesinde konuşma şeklinden giyimine, parfümüne kadar birçok eksiğinin giderildiğini belirtti.

Birçok firmadan teşekkür ve referans yazıları geldiğini vurgulayan Akçay, ''Birçok üst yönetici ve genel müdürden bizzat teşekkür telefonları alıyorum. Şoförünün bambaşka bir görev bilinciyle çalıştığını, işini çok iyi yaptığını ve kendisini güvende hissettiğini bildiren, teşekkür eden yönetici sayısı çok fazla'' diye konuştu.

Makam şoförlüğü eğitiminde bireysel taleplerin de fazla olduğunu kaydeden Akçay, sözlerine şöyle devam etti:

''Örneğin, şoför olarak iş bulmak isteyen, makam şoförlüğü yapmak isteyen birçok adayımız da bireysel olarak eğitime katılıyor. Bunun sebebi müthiş bir iş dönüşünün olmasıdır. Direksiyon Akademisi bu eğitim sertifikasını veren tek kurumdur ve sertifika verdiği her adayın kişiye özel dosyasını saklamaktadır. Eğitime katılıp sertifikasını alan adaylar CV'lerine bu eğitimi eklediğinde çok kısa sürede öne çıkarak iş bulmada diğer adayların önüne geçiyor. Firmalar sertifikalı aday işe almadan önce akademiyi arayarak sertifika numarasını kontrol ediyor ve bir nevi referans alıyor. Bu durumda sertifikalı adayların çok avantajlı olduğunu gösteriyor. Elimizde bunu destekleyen önemli bir bilgi var. Eğitime katılan bireysel adaylarımızın yüzde 98'i şu an aktif olarak çalışıyor.''


AA