SSK'lı ve Bağ-Kur'luların aksine sağlık harcamaları kendi kurumları tarafından karşılanan 2,3 milyon memur, 2010 Ocak ayı itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) şemsiyesine giriyor.

Bu konuda yayınlanan tebliğle 15 Ocak'tan itibaren memurlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetini SGK ödeyecek. Çalıştıkları ilin dışına çıktıkları zaman sağlık hizmeti almakta sıkıntı yaşayan memurlar, yeni dönemde bu problemden kurtulacak. Memurlar kurumlarından belge almak yerine nüfus kâğıtlarıyla Türkiye'nin her tarafından sağlık ve ilaç hizmeti alabilecek. Bu şekilde hizmet alacakların sayısının aile fertleriyle 7 milyonu bulacağı belirtiliyor.

Milyonlarca memur ve yakını, il dışına çıktığında sağlık hizmeti alımı konusunda çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kalıyordu. Farklı ildeki bir hastaneye gitmek isteyen kamu çalışanı, bağlı bulunduğu kurumdan sevk almak zorundaydı. Sevk süresi de 5 gün ile sınırlıydı. Memur bu işlemleri yaptıktan sonra ikinci bir sıkıntıyı da ilaçlarını eczanelerden alırken yaşıyordu. Kurumların, SGK'nın aksine sınırlı sayıda eczaneyle anlaşma yapmasından dolayı memurlar ilaç masraflarını önce ceplerinden ödüyor, daha sonra illerine döndüklerinde kurumlarından geri alıyordu. Burada da bazı durumlarda evrak eksikliği yaşanması paranın tahsilini geciktiriyordu. Bir kamu kurumunda çalışan F.A. isimli memur, yaşadıkları sıkıntıyı, "Farklı bir ilçeye gidince bile ilaca ulaşımda sıkıntı yaşayabiliyoruz. Paramızla alıp, kurumdan tahsil ediyoruz. Evrak eksik çıkınca süre iyice uzuyor." sözleriyle anlatıyor.

Yeni düzenlemeyi değerlendiren Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD), bürokrasiden kurtulacaklarını ifade ediyor. Özel hastaneler, başka bir ilde çalışan memura hizmet verdiğinde bunun parasını almakta sorun yaşıyordu. Eğer evraklar eksik olursa tahsilat gerçekleşmiyordu. Hastaneler, neredeyse alacakları para kadar evrak ve posta masrafı yapıyordu.

Zaman