Gebeceler Beldesi'nde yaşayan 147 çocuk, her gün toplam 10 kilometre yürüyerek ilköğretim okuluna gidip geliyor.

Gebeceler Beldesi'nde, 2002 Sultandağı depreminde hasar gören evlerin yerine, 5 kilometre uzakta uygun bir alanda deprem evleri yapıldı. 2006 yılında tamamlanan evlerin projesindeki okul ve cami ise yapılmadı. Beldedeki 200 hanede yaşayan 147 çocuk ise, her sabah eski yerleşim yerindeki tek katlı Gebeceler İlköğretim Okulu'na, 5 kilometre yürüyerek ya da 'patpat' adı verilen araçların römorkunda gidiyor.

Okulda tekli eğitim olması nedeniyle sabah 5 kilometre yürüyen öğrenciler saat 12.00’de öğle yemeğine çıkıyor. Yemekten sonra saat 13.00’da yeniden okulda olması gereken öğrenciler, 10 kilometre mesafeyi bu sürede gidip gelemediği için okulda kalmayı tercih ediyor. Öğle yemeği paydosunda 5 kilometre yürüyüp evlerine giden bazı öğrenciler ise yorgunluktan geri dönmüyor. Okulda öğleden sonraki derslere giren öğrenciler de dönüşte 5 kilometre daha yürüyerek evlerine ulaşıyor.

DHA'nın haberine göre; veliler, “Bu zulme birileri artık yeter desin. Bazı zaman çok yorulan çocuklarımızı öğleden sonra okula göndermiyoruz. Okul yerimiz var, zemin etüdü yapıldı. Zamanında parası da ayrılmıştı, o zaman neden okulumuz yapılmıyor? Vali ve Milli Eğitim Müdürü sesimizi duysun, yoksa valilik önünde eylem yapacağız” dedi.

Gebeceler Belediye Başkanı MHP'li İbrahim Kazak ise, “Yeter artık 3 yıldır bu çocuklar için çalmadığım kapı kalmadı. 2010 mali yılı yatırım programına alınmasına rağmen 2011'in sonu geldi, ortada okul falan yok. Aralarında ana sınıfı çocuklarının da olduğu 147 öğrencinin her gün en az 10 kilometre yürümesine hangi vicdan razı olur” diye tepki gösterdi.

Kazak, 2002 depreminde hasar gören 200 konutun yerine deprem konutları diye devlet tarafından yenilerinin yapıldığını, ancak proje içinde okul, cami ve park olmasına rağmen bunların yapılmadığını söyledi.

Doğan Haber Ajansı