YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerde öğrenci çekmeyen ve boş kontenjan sayısı yüksek bölümlerin belli merkezlerde toplanması üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Özcan, üniversitelerde kontenjanlarının çoğunu dolduramayan bazı bölümlerin, belirlenecek merkez üniversitelerde toplanmasıyla ilgili çalışma başlattıklarını ifade etti. Bu yıl yapılan yerleştirmede boş kontenjan sayısında azalma görüldüğünü ifade eden Özcan, bundan böyle öğrenci çekmeyen bölümleri açmayacaklarını, kontenjanlarının büyük kısmı dolmayan ve halen faaliyette bulunan bölümlerin ise belli merkezlerde toplanması yönünde çalıştıklarını söyledi.

Çalışmanın bir sinerji yaratmayı amaçladığını belirten Özcan, 'Fizik, kimya, biyoloji gibi bölümlerin yanı sıra meslek yüksekokullarında su ürünleriyle ilgili bölümler gibi bazı bölümler maalesef öğrencileri çekememiştir. Biz bunları açmamaya, açtıklarımızı da bir şekilde birleştirmeye çalışacağız' diye konuştu. Özcan, talep görmeyen bölümlere ek yerleştirmede de kontenjan ayırmayacaklarını ifade etti. Üniversiteye girişte iki sınavlı sistemin değiştirilmesiyle ilgili olarak kısa vadede bir değişiklik yapılmayacağını belirten Özcan, birinci basamak sınavı olan YGS'nin kaldırılarak yerine 'olgunluk sınavı' yapılmasının en az 4-5 yıl alacağını ifade etti. Özcan, öğrenci harçlarına yapılacak zamlara, YÖK tarafından enflasyon oranı gözetilerek hazırlanan teklifleri inceleyecek olan Bakanlar Kurulu'nun karar vereceğini söyledi.

Akşam