Yeni Atanan Öğretmenlerin Yer Değiştirmeleri
Öğretmenlerin atama ve yer değiştirmelerini düzenleyen yönetmeliğin kısa sürede yayımlanacağını ve genel hatlarını daha önce defalarca ele almıştık. Mevcut tüm öğretmenlerin zorunlu hizmetten muaf edilme tarihinin yönetmeliğin yayımı tarihi olması noktasında varılan mutabakat neticesinde bakanlığın da bu doğrultuda düzenleme yapması büyük bir olasılıktadır. Hatta ve hatta kesinleşmiş durumdadır.

Bu nedenle örneğin 2006 yılında zorunlu hizmet bölgesine atanmayıp 2009 yılında zorunlu hizmet bölgesine gönderilen öğretmenlere il dışı yer değiştirme için yeni görev yerlerinde geçirmeleri gereken 3 yıllık süre yönetmelikle beraber gözetilmeyecektir.

Yani bu öğretmenlerimiz 2009 yılında yeni görev yerlerinde henüz bir yıl çalışmış oldukları halde yer değiştirebileceklerdir.

Bu noktadaki en önemli sorunlardan bir tanesi ise 2009 yılında ilk kez öğretmen olan yani 14 Eylül 2009’da atanan öğretmenlere bu hakkın verilip verilmeyeceği noktasındadır.

İlk atama tercihini zorunlu hizmet bölgesine yapıp önce zorunlu hizmetimi tamamlayayım diyen ya da herhangi bir nedenle bu bölgelere atanan öğretmenlere bu hak verilecek midir?

Bu noktada yapılması gereken bu öğretmenlerimizin de kapsama dahil edilmesidir. Çünkü bu öğretmelerimiz de zorunlu hizmetten muaf edilmişlerdir ve diğer öğretmenlerle eşit değerlendirilmelidirler.

Burada gözden kaçırılmaması gereken en önemli husus ise 30 Eylül 2010 tarihi itibari ile adaylığı kaldırılacak olanlar ibaresinin konulmasıdır. Çünkü bu yıl yapılan ilk atamalar 14 Eylül 2009 olduğundan bu öğretmenlerimizin bakanlığın öngördüğü 15 Eylül tarihinde adaylıklarının kaldırılması mümkün değildir. Bu nedenle yeni yönetmelikten önce özellikle zorunlu hizmet bölgesine atanan öğretmenlerin yer değiştirmesi için görev süresi öngörülmemelidir. Aksi durum eşitsizlik ve mağduriyet yaratacaktır.

Bakanlığın öngörüsü olan fakat esneme yapabileceği 15 Eylül’ün baz alınması daha sonraki yıllarda sorun yaratmayacaktır. Çünkü sonraki yıllarda tüm atamalar (yer değiştirme dahil) yönetmelik hükümlerine göre Ağustos ayı sonunda tamamlanacaktır.

İlk kez 14 Eylül 2009’da özellikle zorunlu hizmet bölgesine atanan öğretmenlerimize yer değiştirme olanağının tanınması hak kayıplarını da önleyecektir. Kaldı ki daha önce de belirttiğimiz gibi istekte bulunan tüm öğretmenlerin bu isteklerinin %100 gerçekleşmesi matematiksel olarak da, hukuken de mümkün değildir.

14 Eylül 2009’da atanan öğretmenlerimiz henüz 1 yıllık çalışma süresine sahip olduklarından dolayısı ile hizmet puanları da önceki yıllarda atananlara göre daha düşüktür. Yani şansları daha azdır.

Bakanlığın bu durumu da göz önüne alarak bir düzenleme yapması gerekmektedir. Aslında bunu “ Bu yönetmelik hükümlerine göre zorunlu hizmetten muaf edilen öğretmenler için 2012 yılına kadar yapılacak il içi ve iller arası yer değiştirmelerde aranan çalışma süresi şartı aranmaz” şeklindeki bir geçici madde çözümler.

Böylece öğretmen zorunlu hizmetten kaçıncı yılında muaf edilmiş olursa olsun yer değiştirme olanağı sağlanmış olacaktır.

Konu ile ilgili olarak çokça gelen hatta ve hatta bazılarının içeriğinin tamamen aynı olduğu e-postalardan anlaşılan yönetmeliğin bir an önce yayımlanması noktasındaki taleplerin bakanlıkça da bilindiği ve hazırlıkların yapıldığını, sürecin düşünüldüğü kadar kolay olmadığını tekrar hatırlatır bu yıl yapılacak İl içi ve İl dışı atama dönemine yetiştirilmesi için çalışıldığının bilinmesini isterim.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

ALINTI