Milli Eğitim Bakanlığı ve TEMA işbirliğiyle Türkiye'de ilk kez uygulanan ''Ekolojik Okur-Yazarlık Öğretmen Eğitimi'' projesi, Yalova'da başlatıldı.

TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, Karaca Arboretum'da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, öğretmenlerin, genç nesilleri dünya ve ülke sorunları hakkında bilgili şekilde yetiştirmelerini amaçladıklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığına verdiği destekten dolayı minnettar olduklarını ifade eden Karaca, 'Yaşamak için bizi yaşatanları yaşatmalıyız'' diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz de bakanlığın projeye büyük önem verdiğini vurguladı. Prof. Dr. Eröz, şöyle konuştu:

''Proje, insanın hayatın anlamını algılayabilmesi açısından önemlidir. Doğayı, çevre olaylarını doğru olarak algılayabilirsek, algılatabilirsek, bu algıyla yaşayan çevremizde var olan, süregelen düzeni doğru algıladığımızda bunu idrak eden bireylerden oluşan bir toplum meydana getirdiğimizde daha mutlu yaşayan ve doğayı koruma refleksi olan bir toplum meydana getiririz.''

Eröz, öğretmenlerin önemli bir görev üstlendiğine işaret ederek, ''Ekolojik okur-yazarlık kavramıyla birlikte burada yetişecek insanların katkısı doğayı doğru algılayacak bir toplum meydana getirecektir. Bu proje birkaç açıdan önemli. Eğitim sistemimizde öğretmeni temel alan, öğretmeni merkez alan öğretmeni esas alan bir anlayışla hareket etmek istiyoruz'' dedi.

Yalova Valisi Esengül Civelek de projenin Yalova'da düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Vali Civelek, şunları kaydetti:

''Eğitimi sosyal gelişmenin, ilerlemenin anahtarı olarak kabul ediyoruz. Eğitimin öznesi, nesnesi de çıktıları da bizleriz. Geleceğimizi, yarınlarımızı emanet edeceğimiz çocuklarımızı yetiştiren, eğiten, şekil veren öğretmenlerimizdir. Doğru bilgilerin oluşturulmasında, doğru bilgilerin ulaştırılmasında öğretmene ihtiyaç vardır. Öğretmensiz bir eğitimi düşünmek mümkün değildir.''

TEMA Eğitim Bölüm Başkanı Burcu Arık Akyüz ise proje hakkında bilgi verdi. Akyüz, 4 yılda 81 ilden 400 eğitici öğretmenin ''ekolojik okur-yazar'' olacağını belirtti.

Tören sonrası, protokol üyeleri ve öğretmenler, Karaca Arboretum'u gezerek ilk derslerini gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı