Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü aracılığıyla bu sene 4 bin üniversite öğrencisine burs verileceğini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Şabani Dergahı, ‘Geleneksel Sanatlar Merkezi’ olarak sanatseverlerin hizmetine açıldı. Namazgah Caddesi Müftüönü Camii karşısında, 1852 yılında dergah haline getirilen ve yaklaşık 20 yıldır da harabe halinde bulunan Şabani Dergahı restore edilip ‘Geleneksel Sanatlar Merkezi’ olarak hizmete açıldı. Bursa’da kültürel mirası ayağa kaldıran çalışmalarıyla dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Şabani Dergahı’nı kiralayarak, Bursalı sanatseverlerin kullanımına sunduklarını söyledi. Başkan Altepe, Bursa’nın köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğunu anlatarak, "Tarih ve kültürlerin beşiği Bursa’da tarih ayağa kalkıyor. Tarihi eserlerin ayağa kalkmasıyla Bursa, yaşayan bir tarih şehri oluyor." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışmaları hakkında bilgi verdi. Arınç, Bursa’da tarihi eserlerin özüne uygun restore edilmesinin önemine değindi. Şabani Dergahı’nın asıl adının Şabaniye Hacı Şevki Efendi Dergahı olduğunu vurgulayan Arınç, "Şabaniye Hacı Şevki Efendi Dergahı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 400 bin liradan biraz daha fazla masrafla restore edildi. Büyükşehir Belediyesi de burayı geleneksel sanatlar merkezi olarak güzel bir merkez haline getirdi. Emeği geçenleri tebrik ediyorum." diye konuştu

Tekkenin 1850’li yılların başından bu yana faaliyet gösterdiğini anlatan Bakan Arınç, "Ülkeyi senelerdir ayakta tutan, bu tekkelerin verdiği manevi güçtür. Bu mekanı Hacı Şevki Efendi 1852 yılında dergah haline getirdi ve 1858’de de vefat etti, Emirsultan Mezarlığı’na gömüldü. Bugün Vakıflar tarafından restore edilip, Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel sanatlar merkezi olan dergah bundan sonra ebru, tezhip, hat ve diğer geleneksel sanatların yaşatılacağı ve sohbetlerin yapılacağı bir mekan olacak." şeklinde konuştu.

"140 VAKIF ESERİ RESTORE EDİLDİ"

AK Parti’nin iktidara geldiği 2003 yılından bu yana 140 vakıf eserinin restore edildiğini söyleyen Arınç, bu rakamın günden güne arttığına dikkati çekti. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün de başında kendisinin bulunduğunu hatırlatan Arınç, “Vakıflar olarak 400 milyon lira bütçemiz var. Bunu eserlerin restorasyonunurda kulalnıyoruz. Ayrıca 714 kişiye burs veriyoruz. Bu sene 4 bin üniversite öğrencisine burs vereceğiz.” dedi.

Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ise her köşesinde tarihin canlandığı Bursa’da her gün yeni bir mekanın kente kazandırıldığını belirterek, "Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü katkılarıyla Bursa’da yıkılmaya yüz tutan eserler canlandırılıp, işlevlendiriliyor." dedi.

Bab-ı Nun Geleneksel Sanatlar Derneği Başkanı Hattat Mahmut Şahin de Bursa’ya kazandırılan merkez için Büyükşehir Belediyesi’ne ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile milletvekilleri, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, partililer ve çok sayıda sanatseverin katıldığı açılış töreninde konuşmaların ardından, hattat Mahmut Şahin, Recep Ulu ve Neslihan Duran protokol üyelerine hat ve naht tablolarını armağan etti.

Namazgah Caddesi üzerinde bulunan Şabani Dergahı Geleneksel Sanatlar Merkezi, hat, tezhip, ebru gibi önemli sanatların yaşatıldığı bir merkez olarak faaliyet gösterecek.