Üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte iyice hareketlenen yurt dışı eğitim pazarında öğrenci adaylarının aklında bir Çok soru var. Yurt dışı kimler için en iyi tercih? Nasıl kandırılmamalı? En doğru tercihi nasıl yapmalı? En doğru ülke benim için hangisi? Başvuracağım danışmanlık şirketinde hangi özelliklere bakmalıyım?

Avrupa ve Amerika eğitim pazarı cazibesini korurken her geçen gün daha da büyüyen Asya'ya yönelik yurt dışı eğitim hizmetleri veren malezyadaegitim.com yurt dışı eğitimi düşünen öğrencilere şu tavsiyelerde bulunuyor.

• YÖK'ten tanınırlık belgesini 'bizzat kendiniz' almadan bir üniversitenin tanınırlık ve denkliğine asla inanmayın. Sektörde çoğu kişi ve kurum denklik ve tanınırlık mevzusunda hatalı yada yanlış beyanlarda bulunabilmektedirler.

• Gittiğiniz ülkede eğitim alacağınız dil konuşulsun. Eğer amacınız İngilizce eğitim almak ise, İngilizcenin konuşulduğu ve kullanıldığı bir ülkeye gitmeniz en doğru tercih olacaktır. Aksi halde yeterince pratik yapamayabilir, sosyal açıdan zorlanabilir ve mezun olduğunuzda İngilizcenizin dünya standardının altında kaldığı için kariyer problemiyle karşılaşabilirsiniz. İngilizcenin aktif olarak konuşulduğu ülkeler arasında; İngiltere, Amerika, Avustralya ve Malezya gibi ülkeler gelmektedir. Malezya İngilizcenin aktif konuşulduğu ülkeler arasında en ekonomik olanıdır. Dünya dili olan İngilizcede profesyonel olmak isteyen ve Amerika, Avustralya veya İngiltere gibi ülkeler bütçesini aşan öğrenciler için tartışmasız en güvenli, en ekonomik ve en iyi tercih Malezya'dır.

• Acil durumda hemen vizesiz girilebiliyor mu? Çoğu öğrenci aileleri acil bir durum olduğunda vize sıkıntısı yüzünden evlatlarına haftalar boyu ulaşamamaktadırlar. Hele birde gidilen ülkede danışmanlık şirketinin –orda ikamet eden- yetkilileri yoksa durum daha da çaresiz hale gelmektedir. Ayrıca Malezya Türk pasaportuna 3 aya kadar vize uygulamamaktadır.

• Gidilecek ülkenin suç oranı düşük ve ahlaki yapısı uygun olmalı. Kültürel ve ahlaki olarak yozlaşmış, kuralsız veya tam aksine fazla baskıcı ortamlar öğrencileri etkilenmeye en elverişli yaşlarında kişisel gelişimlerini kötü yönde etkileyebilir veya kötü yollara itebilir. Bu açıdan seçilecek ülkenin ahlak ve kültürel olarak öğrencinin aile yapısına uygun olmalıdır. Bununla birlikte, can güvenliği açısından gidilecek ülkenin suç oranı internetten kontrol edilmeli, birinci el referanslarla derinlemesine araştırılmalıdır. Malezya, Türkiye dostu liberal Müslüman kimliği ve %50'nin üzerinde Müslüman nüfusu ile genç öğrencilerin kişisel gelişimleri için serbest ama ahlaklı bir ortam sunmaktadır. Malezya'nın dünyadaki en az suç seviyesine sahip ülkelerin başında gelmesi de özellikle bayan öğrencilerin güvenliği açısından çok rahatlatıcıdır.

• Seçilen ülke veya okul maddi açıdan öğrencinin bütçesine uygun olmalı. Çoğu aile maddi güçlerinin sınırındaki okulları seçmekte, daha sonra da kur değişiminden veya muhtemel bir krizden çok kötü etkilenmektedir. Bazı özel üniversiteler son senelerinde fiyatlara zam yapabilmektedir. Bu açıdan mümkünse üniversiteyle kayıttan önce yerel harçları dövizden veya Avro üzerinden sabitleyen kontrat imzalanmalıdır. malezyadaegitim.com Malezya'da ve Çin'de yılda 990$'dan başlayan üniversite fiyatları, %70'e varan devlet desteği imkanları ve yetenekli öğrenciler için bursları ile en ekonomik ve kaliteli üniversite imkanlarını öğrencilere sunmaktadır.

• Gidilecek ülkede mezuniyet sonrası iş bulma olanakları olmalı. Mezuniyet sonrası birçok öğrencinin eğitim gördüğü ülkede kalmak istemesi az rastlanır bir durum değildir. Bu açıdan uzun vadeli düşünülerek gidilecek ülkede işsizlik oranının az olmasına ve yabancı çalışana kolaylık göstermesine dikkat edilmelidir. Malezya hem işsizlik oranı çok düşük, hem de yabancı çalışanlara özel çalışma kolaylıkları sunmaktadır. Her geçen gün Türkiye ile ticari-kültürel paylaşımı büyüyen Malezya, şüphesiz yeni Türk mezunlar için çok popüler bir kariyer diyarıdır.

DANIŞMAN ŞİRKETTE ARANILACAK ÖZELLİKLER:

• Aracılık yapan danışmanlık şirketinin gidilecek ülkede Türkçe bilen ve ikamet eden yetkilileri olmalı. Çoğu danışmanlık şirketleri gidilecek ülkede öğrencinin başına gelebilecek acil bir durum için derhal ve ülke sınırları içinde yardımcı olamamaktadır. Bu, farklı kültür, kanun ve kuralların geçerli olduğu bir ülkeye giden öğrenci için büyük dezavantajdır.

• Rehberlik yapan danışman firma temsil ettiği üniversite tarafından yasal olarak atanmış olmalı. Bazı firmalar hiçbir yasal otorite olmadan danışmanlık yapabilirler ve böyle durumlarda verebilecekleri yanlış bilgilerden mesul olmazlar. Size danışmanlık sağlayacak temsil ettiği üniversitelerden bizzat firma adına hazırlanmış yasal atamaları ve sertifikalarının olmasına dikkat ediniz. Gösterilen belge veya sertifikaların doğruluğunu kontrol için adı geçen üniversite ile direk bağlantı kurup sorgulamaktan çekinmeyiniz. Üniversiteyi şahsen arayacağınızı ve yetkilerini kontrol edeceğinizi söylediğinizde endişelenen bir danışmanla çalışmayınız.

Verilen bilgiler güncel ve birinci elden edinilmiş olmalı. Size rehberlik edenlerin okumak istediğiniz veya size önerilen üniversiteyi şahsen gezmiş olmaları, orda okuyan öğrencilerin referanslarına sahip olmaları önemlidir. Verdiği bilgiler broşürlerden edinilmiş pazarlama metinleri değil, eğrisi doğrusu ile birinci el tecrübelerdir.

malezyadaegitim.com Malezya'da yılda 990$'dan başlayan, YÖK tarafından onaylı, %100 devlet üniversite imkanları ile bu sene yine ekonomik, kaliteli ve İngilizce (veya Çince) eğitim düşünen öğrencileri hayalleri ile buluşturuyor.


-memurlarnet-