Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64. maddesinin son fıkrasındaki; "Ancak, 72 inci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atanan devlet memurlarından kalkınmada birinci dereceden öncelikli yörelerde bulunanlara (Erzurum ve Artvin illeri dahil) bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle başarılı geçen her iki yılın karşılığında aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir. Yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır. İki yıldan az süreler dikkate alınmaz ." hükümlerine göre ilgili şartları taşıyanlara iki yılda bir, ekstra bir kademe verilmektedir.

Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi ile ilgili olarak;

4 Haziran 2011 Tarihli ve 27954 (Mükerrer)Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1. maddesi ile 657 sayılı kanuna eklenen Geçici 37. maddesinin; "Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, 4 üncü maddenin (B) fıkrası ve 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz." fıkrasına göre sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri tüm haklarda kullanılmaktadır.

Diğer sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi ile ilgili olarak;

2 Ağustos 2013 Tarihli ve 28726 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 9. maddesi ile 657 sayılı kanuna eklenen Geçici 41. maddesinin; "Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, söz konusu mevzuat hükümlerine göre sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz. Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz." fıkrasına göre sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri tüm haklarda kullanılmaktadır.

Bu kanun hükümleri nedeniyle sözleşmeli iken kadroya geçen tüm personele ilgili şartları taşımaları kaydıyla iki yılda bir, ekstra bir kademe verilmelidir.

Ahmet KANDEMİR

-memurlarnet-