Okul öncesi öğretmen görevlendirmeleri yaz boz tahtasına döndü


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Okul öncesi öğretmen görevlendirmeleri yaz boz tahtasına döndü

  • #1
    teachme - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.Mayıs.2009
    Mesajlar
    797
    @teachme







    daha neler olacak yaşayıp göreceğiz.

    Okul öncesi öğretmen görevlendirmeleri yaz boz tahtasına döndü
    19 Eylül 2009 / 13:49
    Her eğitim öğretim yılı başında bakanlıkça açıklama yapılmakta ve Okul Öncesi Eğitim kurumlarında görevlendirilmek üzere “Kadrosuz Usta Öğretici” kontenjanları belirlenmekte idi.
    Bu görevlendirmelerde yüksek öğrenim mezunu öğretmen bulunamadığı taktirde 60 saatlik hizmet içi eğitimden başarılı olan Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümü mezunlarından da görevlendirme yapılabilmekteydi.

    Kadrosuz Usta Öğreticilerin eline okulun açık olduğu 9 ay boyunca ortalama asgari ücret kadar bir miktar geçmekteydi. Bu öğretmenlerin ücret hesaplamaları o ay girdikleri her dersten SSK (SGK) primi ve vergiler kesildikten sonra ortaya çıkan ek ders ücreti şeklinde hesaplanmaktadır.

    Bakanlık bu uygulamayı bu yıl da sürdürme kararı aldı ve konu ile ilgili başvuruların Temmuz ayında alınmasına karar verdi. (17bin kadrosuz usta öğretici alımı)

    Eğitim Sen tarafından daha önce açılan dava sonucunda Lise mezunlarının kadrosuz usta öğretici olarak görevlendirilmesi işlemi 2008-2009 öğretim yılının sonlarına doğru durduruldu.

    Temmuz ayında yayımlanan Kadrosuz Usta öğretici görevlendirilmesine ilişkin Genelgeye açılan davada da Danıştay davacı Eğitim Sen lehine karar verdi.

    Bakanlığın bu yıl 32 İl'de Okul Öncesi eğitimi zorunlu yapması ve bu hukuki gelişmeler doğrultusunda bu yıl alacağı öğretmenlerde Okul Öncesine çok kontenjan ayırması zorunluluk haline geldi ve 14 Eylül 2009'da 1319 kadrolu 3959 Sözleşmeli öğretmeni sisteme kattı.

    Bu sayının açığı kapatmaya yeterli olmadığını fark eden MEB bu kez de kadrosuz Usta Öğretici uygulamasının yerine Ücretli Öğretmen olarak görevlendirmeyi gündeme taşıdı.

    14 Eylül'de göreve başlayan Ücretli öğretmenler 1 hafta görev yaptılar ve dün bakanlığın Maliye Bakanlığı engelini aşmasıyla 10bin sözleşmeli öğretmen daha alınmasını programa aldı.

    Başvurular başladı atamalar 28 Eylül'de.

    Tekrar hatırlatalım ki 14-18 Eylül arası açık olan okullar 24-25-26 Eylül'de de açık olacak ve bir çok okulda 6 yaşındaki mini çocuklar 28 Eylül'den sonra bu dönemde beraber oldukları öğretmenlerinin dışında öğretmenlerle karşı karşıya kalacaklardır.

    İşin içinde olanlar bu durumun öğrenci üzerinde yarattığı etkilerin farkındadırlar. Fakat MEB yetkililerinin bunun farkında olmadıkları görülmektedir.

    Bu cümlelerden asla ve asla ücretli öğretmenler devam etsin anlamı çıkarılmamalı MEB'deki plansızlığın ve eğitimde yapılan yanlışlığın sorgulaması yapılmalıdır.

    Yapılacak 10bin sözleşmeli öğretmen görevlendirmesi dahi yaraya merhem olmak için yeterli değildir çünkü okul öncesi eğitimde öğretmen açığı daha fazladır. Buna örnek olarak şahsen görev yaptığım kurumu gösterebilirim. Kurumumda okul öncesi öğretmenlik norm kadro sayısı 6 dır. 2 kadrolu 1 sözleşmeli öğretmen bulunan kurumuma 28 Eylül'de yapılacak atamalarda 1 sözleşmeli öğretmen pozisyonu tahsis edildiğine göre 2 kadro yine açık kalacaktır.

    Bunu ülke geneline yaydığımızda açığın boyutları daha iyi değerlendirilebilir. Bakanlığa branşlar bazında bulunan norm kadro açıklarının açıklanması yönündeki taleplere bugüne kadar bırakın bizi, sendikaların yanı sıra milletvekilleri dahi olumlu cevap alamamışlardır.

    Boş kalacak kadrolar hukuka aykırı olarak yine ücretli öğretmenlik uygulaması ile doldurulmaya çalışılacaktır.

    Devlette şeffaflığı her defasında savunan ve ağızlarından düşürmeyen yetkililerin şeffaflık konusundaki samimiyetleri burada da ortaya çıkmaktadır.

    Bakanlığın her defasında sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınacağına ilişkin açıklamalarına rağmen, bu konuda bugüne kadar bir adım atılmamasının yanı sıra sözleşmeli öğretmen sayısının arttırılmasına yönelik uygulamaların artarak devam etmesi de manidardır.

    Günü kurtarmaya yönelik atılan bu adımlar soruna çözüm bulmak yerine ilerleyen her süreçte daha da büyük sorunları beraberinde getirmektedir.

    Son durumla ilgili olarak konunun galibi pozisyonundaki Eğitim Sen'in yaptığı açıklamada belirtilen;

    Bu karardan sonra Milli Eğitim Bakanlığı yeteri kadar okul öncesi öğretmeni ataması zorunlu hale gelmişken Milli Eğitim Bakanlığı 02.07.2009 gün ve 1925 sayılı “Kadrosuz usta öğretici” konulu yeni bir yazı yayımladığını ancak sendikanın açıkça anılan Danıştay kararıyla çelişen ve hiçe sayan bu yazı ve ekindeki düzenlemelerin de yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a tekrar dava açtığını belirtti.(ücretli öğretmen uygulamasının sonlandırılması için). Sendikanın ayrıca, 81 il valiliğine yazı göndererek 02.07.2009 gün ve 1925 sayılı yazısının “kanunsuz emir” niteliğinde olduğunun belirtildiği açıklamada "valiliklerin bu yazının gereğini yerine getirdiklerinde suç işleyeceklerini ifade etmiştir. Aynı şekilde söz konusu yazıyla anılan Danıştay kararını gereğini yerine getirmeyen, etkisiz hale getirmek isteyen Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül ve Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı hakkında da görevi kötüye kullanma gerekçesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunmuştur. Ayrıca sendikamız okul öncesi öğretmen adaylarına yönelik bir kadro kampanyası da başlatmıştır."

    Şeklindeki cümleler ile mayıs ayından başlayarak yaz boz tahtasına dönüştürülen okul öncesi öğretmen açığının kapatılmasına ilişkin uygulamalar yanlışlıkları ve gelecekte yaşanacakların habercisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

    memurlar.net
    Konu Gülşah MUTLU tarafından (12.Ekim.2009 Saat 17:15 ) değiştirilmiştir.

  • #2
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU







    mesajlarınızı birleştirdim.
    teşekkürler..
    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #3
    teachme - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.Mayıs.2009
    Mesajlar
    797
    @teachme







    teşekkür ederim.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. 2010-2011 Ücretli Okul Öncesi Öğretmen Görevlendirmeleri (Kırıkkale)
      Konu Sahibi Handan Hoca Forum ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SORUNLARI
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 21.Eylül.2010, 00:12
    2. Okul Öncesi Ücretli Öğretmen Görevlendirmeleri Yapıldı (Denizli)
      Konu Sahibi Handan Hoca Forum ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SORUNLARI
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 21.Eylül.2010, 00:12
    3. Okul Öncesi Ücretli Öğretmen Görevlendirmeleri Yapıldı (Düzce)
      Konu Sahibi Handan Hoca Forum ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SORUNLARI
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 21.Eylül.2010, 00:12
    4. Okul Öncesi Ücretli Öğretmen Görevlendirmeleri Yapıldı (Karaman)
      Konu Sahibi Handan Hoca Forum ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SORUNLARI
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 18.Eylül.2010, 03:07
    5. Okul öncesi öğretmen açığı ücretli öğretmen alımı yoluyla giderilecek
      Konu Sahibi teachme Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 12.Ekim.2009, 22:04

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş