Türkiye Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılmasının olumlu bir gelişme olarak gördüklerini dile getirdi. Buna okul öncesi eğitimin de dahil edilerek 13 yıla çıkartılmasının daha doğru ve çağdaş...

Türkiye Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılmasının olumlu bir gelişme olarak gördüklerini dile getirdi. Buna okul öncesi eğitimin de dahil edilerek 13 yıla çıkartılmasının daha doğru ve çağdaş ülkelerle tutarlı bir yaklaşım olacağını ifade etti. İlköğretim Müfettişi Doğan Ceylan, 12 yıl kesintisiz eğitimle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: "Zorunlu eğitime 60 ayını dolduran çocuklardan başlanmalı, bu yaş grubu ana sınıflarına zorunlu ve ücretsiz olarak alınmalı; 72 aydan itibaren ise birinci sınıfa devam ettirilmelidir. 06-10 yaş, 11-14 yaş ve 15-18 yaş grubundaki çocukların fiziksel gelişim özelliklerine göre farklı ortamlarda eğitim alması, kurumlarda uygun fiziksel ortamın oluşturulması, tüm araç-gereçlerin gelişim özelliklerine uygun tasarlanması, pedagojik yönden yararlıdır."

Ceylan, ilkokul 4’üncü sınıftaki bir öğrenci için yöneltmenin erken olacağı dikkate alınarak, yöneltme çalışmasının daha ileri yaşlara ertelenmesinin yarar olacağına işaret etti. Bu amaçla ortaokulun ilk iki sınıfında ortak derslere yer verilmesinin, yedinci sınıftan itibaren seçimlik dersler ve farklı programlar kanalıyla yöneltme çalışmaları yapılması gerektiğini söyledi. Müfettiş Doğan Ceylan, "Zorunlu eğitimin öncelikle örgün eğitim kurumlarında tamamlanması esas olmalı, açık öğretim yoluyla zorunlu eğitimin tamamlanmasına 9’uncu sınıftan sonra imkân tanınmalıdır. Zorunlu eğitim kapsamında yer alan tüm eğitim kademelerinde üstün zekalı ve özel yetenekli çocukların eğitimine yönelik yeterli sayıda kurum açılmalıdır. Bu amaçla açılacak özel öğretim kurumlarında öğrenci giderlerini Bakanlık karşılamalıdır." diye konuştu.

Denetim sistemi ile ilgili de değerlendirmede bulunan Ceylan, kademeli eğitim sistemine uygun olarak yönetim ve denetim sisteminin de yeniden yapılandırılmasının şart olduğunu vurguladı.