Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seçim 2015 programında canlı yayında Habertürk TV Ankara temsilcisi Veyis Ateş'in eğitime ilişkin sorularını yanıtlamış ve okullara verilen isimlerle ilgili aşağıdaki açıklamalarda bulunmuştur.

Okullara verilen isimler

"Kadıköy'deki Kenan Evren Lisesi, İstanbul Anadolu Lisesi'ne dönüştü benden önce yapılmış bir işlemdi zannediyorum. Yani eğer velilerden, okul yönetimlerinden, çevreden bu isim sadece Kenan Evren ismiyle ilgili olarak söylemiyorum bazı yerlerde hakikaten o çevrenin kültürüne, o çevrenin algısına çok da uygun olmayan birtakım isimler verilmiş olabilir. Ve bugüne kadar verilen isimlerin içinde de doğrusu yani ihmal edilenlere baktığımız zaman yani adı herhangi bir okula verilmemiş olan bilim adamlarına, sanatçılara, tanınmış şahsiyetlere baktığınız zaman ya bunlar dururken bu bürokratik isimler nereden çıktı diye şaşıracağınız pek çok isim var. İşte valilerin isimleri verilmiş pek çok yerde, hani bir vali tamam yani insanlar valilerine iyi duygular duydukları için verir, ama bazen de filanca valinin zamanında yapıldığı için onun da...

Filanca paşanın ismi, filanca...

Evren'le ilgili değil, genel olarak...

Şu da olabilir: İlla o isimden mevcut isimden memnun olmadığı için değil diyelim ki, orada mesela biraz da böyle şeylerimiz var Allah vermesin çok yapmak zorunda kalmayalım, ama şehidimizin mezun olduğu okul başka bir ismi vardır o okulun diyelim Bahçelievler Ortaokuludur o semtten, o mahalleden, o okuldan mezun olmuş bir öğretmenimiz şehit olmuştur, bir askerimiz şehit, bir güvenlik görevlimiz şehit olmuştur. Genellikle aile der ki, şehidimizin adını mezun olduğu okula verir misin? Biz bunlara gene uyarız, yani onları veriyoruz.

"Valilerin adları okullara verilebilir mi?" haberimiz de ise 02.04.1993 tarih ve 21540 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Kurumlara Ait Açma, Kapatma Ve Ad Verme Yönetmeliğinin " Öğretim Kurumlarına Verilmeyecek Adlar" başlıklı 13. maddesi 1. fırkasında da: "Öğretim kurumlarına 9 uncu, 11 inci, 12 nci madde hükümleri dışında; kurumun bina ve tesislerinin yapılmasında görevinin gereği olarak hizmet edenler ve halen görevine devam eden kişilerin adları verilemez." hükümlerine göre valilerin ve halen görevine devam eden kişilerin adları okullara verilemez demiştik.

Milli Eğitim Bakanlığı 18.06.2015 tarihinde yayınladığı 6280493 sayılı yazısı ile yönetmeliğin yukarıdaki maddesine dikkat edilmesini emretmiştir.

-memurlarnet-