MEB’in kopyala yapıştır hedefleri

Milli Eğitim Bakanlığı bütçede önüne koyduğu hedefleri bu yıl da değiştirmedi. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, sınıf mevcutlarının 30’a indirilmesi hedefleri bir kez daha tekrar edildi

Z. Kıvanç EL / ANKARA

Mİllİ Eğitim Bakanlığı’nın her yıl bütçede ortaya koyduğu hedeflerin son üç yılda bire bir tekrarlanması dikkat çekti. Bakanlığın 2009 yılı hedefleri arasında yer alan “mesleki eğitimde adaleti sağlayacak değişiklik” hedefi 2010 yılı hedefleri arasında da aynen kaldı. YÖK’ün geçtiğimiz aylarda ÖSS’nin değiştirilmesi ve katsayıların kaldırılması kararını almasına karşın bu hedefin yine yer alması ise dikkat çekti.

KATSAYI VE ÖSS DEĞİŞTİ AMA LİSTEDE YER ALDI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen bakanlık bütçesinde MEB’in 2010 yılı hedefleri de sunumda yer aldı. 2010 yılında birçok hedefi olan MEB’in bu hedefleri ise tanıdık çıktı. 2008, 2009 yıllarında da aynı hedefleri ortaya koyan MEB’in, YÖK tarafından ÖSS’nin değiştirilmesi, katsayının kaldırılmasına karşın 2010 yılı hedeflerine yine ‘ÖSS değişikliği ve katsayı kaldırılmasını’ alması ise dikkatlerden kaçmadı. Bakanlığın 2009 yılı hedeflerinde yer alan, “Mesleki ve teknik eğitime talebi düşüren mevcut üniversiteye yerleştirme sistemi, yarışmayı teşvik edecek ve adaleti sağlayacak şekilde değiştirilmesi” şeklinde ifade 2010 yılı hedeflerinde de aynen yer aldı.

TAŞIMALIYA AYAR

Bakanlığın değiştirdiği nadir hedeflerden birisi ise “Taşımalı Eğitim” oldu. 2009 yılı hedeflerinde yer alan “Taşımalı ilköğretim uygulamasının asgariye indirilmesi” hedefi, “Taşımalı ilköğretim uygulamasına devam edilmesi” olarak değiştirildi.

İşte son üç yıldır bire bir aynı kalan bazı MEB hedefleri:

30 kişilik sınıf hayali değişmeden sürüyor

İLKÖĞRETİM:

- Tekli öğretime geçilmesi.

- Sınıf mevcutlarının 30’a indirilmesi.

- Bilgi ve iletişim teknolojilerinin entegrasyonu.

- En az bir yabancı dil öğrenme imkanının sağlanması.

- Çağ nüfusunun yüzde 100 okullaştırılmasının sağlanması.

- Yoksul öğrencilerin okul ihtiyaçlarının karşılanması.

- Herkese Açık İlköğretim Okulu imkanlarının sağlanması.

ORTAÖĞRETİM:

- Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması.

- İnternet bağlantısına sahip eğitim kurumlarının herkesin faydalanabileceği öğrenme merkezleri haline getirilmesi.

- Dijital okur yazarlığın geliştirilmesi.

- Sınıf mevcutlarının öncelikle 30, ileride 20’ye indirilmesi.

- Sistemin, 14-17 yaş grubu gençleri bir alana veya yüksek öğretime hazırlayacak biçimde yapılandırılması.

-memurlarnet-