Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı için hazırlanan ''Türkiye'de Öğretmen Yetiştirme Sisteminin Sorunları'' analizinde, ''Öğretmen atamalarında öğrencilerin lisans ortalamalarının dikkate alınmıyor olması ve öğretmen seçimi için gerçekleştirilen KPSS'de alan bilgisinin ölçülmemesi önemli bir eksikliktir'' denildi




SETA Vakfı'nda, ''Türkiye'de Öğretmen Yetiştirme Sisteminin Sorunları'' konulu panel düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Bekir Gür, ülkelerin kalkınmışlıklarının eğitimle orantılı olduğunu belirtti.

Ülkelerin küresel bilgi ekonomisi sisteminde eğitime önemli roller biçtiklerini ifade eden Gür, eğitimin kalitesini öğretmenlerin belirlediğini söyledi.

Eğitim sisteminde öğretmenlerin iyi seçilemediğini ileri süren Gür, öğretmenliğin niteliğini artırmaya yönelik önerilerin uzun vadeli olmadığını kaydetti.

Gür, öğretmenlere saygın bir rol biçilmesinin eğitim sisteminin başarılı olmasındaki önemine de değinerek, ''Türkiye'de öğretmenliğin resmi okullardaki konumlandırılmış tarzının değişmesi lazım'' dedi.

Panelde, SETA için hazırladığı ''Türkiye'de Öğretmen Yetiştirme Sisteminin Sorunları'' başlıklı analiz raporunu anlatan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Özoğlu, öğretmenin eğitim sistemindeki rolünün çok önemli olduğunu vurguladı.

Öğretmenlerin ve öğretmen yetiştiren kurumların niteliğiyle ilgili önemli kaygıların olduğunu öne süren Özoğlu, öğretmen yetiştirme ve istihdamının tarihsel süreç içerisinde değerlendirildiğinde Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu öğretmen kadrolarının planlı bir şekilde karşılanamadığını söyledi.

Bu konuda, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Yükseköğretim Kurumu (YÖK) arasında yeterli koordinasyon sağlanamadığını ileri süren Özoğlu, 300 bin öğretmenin atama beklediğini, YÖK'ün kontenjanları ciddi anlamda arttırdığını kaydetti.

Eğitim fakülteleriyle ilgili en fazla eleştiri alan konunun öğretim elemanı yetersizliği olduğunu ifade eden Özoğlu, öğretim elemanlarının kompozisyonunun önemli olduğunu da ifade etti.

Eğitim fakültelerinin fiziksel alt yapı eksikliklerine değinen Özoğlu, öğretmen atamalarının KPSS ile yapılmasını eleştirdi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Tayyip Duman ise, öğretmen yetiştirmede model arayışı içinde olunmasını üzücü bir durum olarak değerlendirerek, Türkiye'deki modellerin bir çok ülkeye örnek olabileceğini söyledi.

Öğretmen yetiştirmede yanlışlığın nedeninin MEB'in yanlış istihdam politikaları olduğunu ileri süren Duman, öğretmen yetiştirme konusunun çok boyutlu bir mesele olduğunu ifade etti.

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdür Yardımcısı Nuri Cantürk de öğretmen yeterlilikleri hakkında bilgi verdi.


https://www.abbasguclu.com.tr/egitim..._olcmuyor.html