Şubat'ta atama yapılacak mı? En çok hangi branşlardan öğretmen alınacak?, KPSS değişiyor mu? Sözleşmeliler kadroya geçecek mi? (1)
Şubat'ta atama yapılacak mı? En çok hangi branşlardan öğretmen alınacak?, KPSS değişiyor mu? Sözleşmeliler kadroya geçecek mi? Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'ye en çok merak edilen soruları sorup hangi konuda ne düşündüğünü sorduk.

Verdiği cevaplardan bazıları özellikle öğretmenlerin çok hoşuna gitmeyebilir. Ama bazıları da ileriye yönelik çok önemli gelişmelerin habercisi olabilir.

Çubukçu'nun en iyi yönü, her türlü eleştiriye açık olması. Dünkü sohbette de kendisine yöneltilen tüm eleştirilere ve merak edilen soruları sorduk.

Tek tek cevapladı. Kararlı olduğu konularda kesinlikle geri adım atmadı.

Bu yüzden özellikle şubat'ta atama bekleyen öğretmenlerin, Sayın Çubukçu'nun verdiği cevaplara tepkisi ve kızgınlığı olabilir. Ama ben yine de gün ola harman ola derim. Yani önümüzde seçim var ve siyasette, Demirel'in de dediği gibi 24 saat bile çok uzun bir süre.

Sayın Bakan tek atama döneminde kararlı ama gelecekte neler olacağını zaman gösterecek.

Şubat'ta atama yok

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, yüz binlerce öğretmenin dört gözle beklediği şubat ataması konusunda çok net açıklama yaptı. Çubukçu önümüzdeki yıl 55 bin öğretmen alınacağını ve tamamının ağustos ayında atanacağını söyledi.

Bakan Çubukçu, ara atama dönemlerinin eğitim-öğretimi aksattığını ve bu yüzden tek atama döneminde kararlı olduklarını dile getirerek, şubat'ta atama olmayacağını özellikle vurguladı.

Beklentiler konusunda ise yapılacak bir şeyin olmadığını ve tek atama döneminde kararlı olduğunu söyledi.

KPSS değişecek

Çubukçu, yılbaşından sonra YÖK ile toplantı düzenleneceğini ve öğretmen yetişme konusunda ileriye yönelik ciddi adımların atılacağını da hatırlatarak "Aslında KPSS'ye hiç gerek kalmadan öğretmen ataması yapılması gerekir. Ama bugünkü koşullarda bu mümkün değil. İhtiyaç duyulan alanların kontenjanlarının artırılarak, fazlalık olan alanlarda da daha az alım yapılması için YÖK ile görüşmelerde bulunacağız" dedi

En fazla alım okul öncesine

Önümüzdeki yıllarda en fazla ihtiyaç duyulacak olan öğretmenliklerin ise okul öncesi öğretmenliği, pdr ve ingilizce olduğuna dikkat çekti.
İşte Çubukçu'ya yönelttiğimiz sorular ve cevaplardan bazıları:

SORU: Öğretmen atamalarında büyük sıkıntı yaşandı. KPSS'nin iptali, atanması kesin olan pek çok öğretmeni atanamaz hale getirdi. Bu yüzden moraller çok bozuk. Olanları biraz olsun rahatlatmak için şubat'ta yeni bir atama dönemi söz konusu olabilir mi? Bu konuda yoğun bir beklenti var.

CEVAP: KPSS'ye yaşananlar bizi de çok üzdü ve büyük sıkıntı yarattı. Ama hepsi bizim dışımızda gerçekleşti. 2011'den itibaren ağustos'ta tek atama dönemine geçeceğimizi daha önce açıkladık. Bu görüşümüzde kararlıyız. Çünkü ara atama dönemleri eğitim ve öğretimi ve çocuklarımızı ciddi ölçüde etkiliyor.

SORU: Arada çok uzun süre var. Öğretmen arkadaşlar bu moralle ağustos'u zor getirirler. Hiç mi ihtimal yok?

CEVAP: Doğru olduğuna inansak neden yapmayalım ki. Ama bütün göstergeler ara atama dönemlerinin eğitim ve öğretim olumsuz etkilediği yönünde. Biz de bu yüzden aldığımız bu kararın arkasında duruyoruz.

SORU: Peki yüz binlerce işsiz öğretmen atama beklerken yeterince öğretmen alındığına inanıyor musunuz? Kadrolar daha artırılabilinir mi?

CEVAP: Bu yıl 40 bini aşkın öğretmen ataması yaptık. Gelecek yıl da 55 bin öğretmen alacağız. Bu rakamlar önceki yıllarla kıyaslandığında bir rekordur. Alımları sürekli artırıyoruz. Elbette daha fazla öğretmene ihtiyacımız var. Ama devletimizin bugün için vereceği maksimum kadro bu kadar.