Her keseye uygun alternatiflerle hem diploma sahibi olup hem yabancı dil öğrenebiliyorsunuz. Sınav başarılı olamayan adaylar için üniversite kapıları kapanmış değil. İmkanı ve yeteneği olan öğrenciler için İngiltere’den Yeni Zelanda’ya, Almanya’dan Avustralya’ya birçok yurtdışı eğitim fırsatı bulunuyor. Her keseye uygun bu alternatiflerle hem diploma hem yabancı dil hem de farklı kültürleri tanımak mümkün. İşte Atlas Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Eğitim Uzmanı Sinem Bayraktutan’a göre A’dan Z’ye yurtdışı eğitim ve cazip fırsatlar:

ÖNCE DİL

Yurtdışında önce dil, ardından üniversite eğitimi alabilirsiniz. İngilizceniz yeterliyse direkt üniversiteye başlayabilirsiniz. İngiltere ve Avustralya’da uluslararası öğrenciler, öncelikli olarak eğitim alacakları alana yönelik 1 yıllık akademik hazırlık eğitimi alıyor. Bu ülkelerdemühendislik ya da işletme dallarında lisans eğitimi 3 yıl. Almanya’da ise birçok devlet üniversitesinde dönemlik harçların dışında, eğitim ücretsiz.

KISA SÜREDE MESLEK

Kısa sürede meslek edinmek isteyen öğrenciler yurtdışında yabancı dillerini geliştirerek, işletme, pazarlama, finans, turizm, reklamcılık, halkla ilişkiler gibi alanlarda 3-6-9 ay süreyle sertifika ya da diploma eğitimi alabiliyor. İngiltere, Avustralya ve Almanya’da üniversite eğitimi süresince öğrencilerin part-time çalışma izinleri de var. Çalışan öğrenciler böylece giderlerinin tamamına yakınını karşılayabiliyor. Okulun sıralamalardaki yeri, tarihi, mezunların iş bulma oranları dikkatle izlenmeli. Bulunduğu ülkedeki akreditasyonları ve YÖK denkliği programsüresi, başlama dönemleri, son başvuru tarihi en ince ayrıntısına kadar araştırılıp, giriş koşulları, şartlı kabul ve kampus imkanları, programmaliyetleri ve yaşam giderleri mutlaka araştırılmalı.

Kimden yardım alabilirim

Yurtdışında okumak isteyen öğrenciler güvenilir yurtdışı eğitim danışmanlık firmalarından yardım alabilir. Firmalar, okula yerleştirmenin yanı sıra vize, konaklama, ve seyahat işlemelerini yapıp, ihtiyaç duydukları her aşamada destek veriyor.

Ülkelere göre ücretler

İngiltere: Yıllık eğitim ücretleri 7-13 bin euro arası.

Amerika: Üniversitelerde ortalama yıllık eğitim ücreti 16 bin-40 bin dolar. Community College’lerde ise 7-10 bin dolar arasında değişmekte.

Avustralya: Yıllık eğitim ücreti 19-30 bin Avustralya doları. Yıllık masraf 12-18 bin dolar.

Kanada: Eğitim ücreti 16-30 bin Kanada doları.

HABER: Nesrullah SONAY


BUGÜN