T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

İlköğretim Genel Müdürlüğü

Sayı: B.08.0.İGM.0.08.01.01- 102/ 9917 09/06/2009

Konu: Meslekî Çalışmalar

VALİLİĞİNE

(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)

İlgi: a) Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği

b)279 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı eki İlköğretim Okulları Haftalık Ders

Çizelgesi.

c)26/05/2009 tarihli ve B.08.0.İGM.0.08.04.02-200/9091 sayılı yazı,

ç) 09/06/2009 tarihli ve B.08.0.İGM.0.08.01.01 -020/9896 sayılı yazı.

İlgi (b) Çizelgemde yer alan ve yenilenen tüm derslerin öğretim programları 2003–2004 öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanmış ve öğretim programlarına uygun olarak yazılan ders kitapları ülke genelindeki tüm resmî ilköğretim okullarında okutulmaya başlanmıştır. Söz konusu öğretim programları ve ders kitaplarının, değişen ihtiyaçlar ve illerden alınan dönütler doğrultusunda güncelleme çalışmaları yapılmıştır.

Bir ülkenin eğitim sisteminde planlanan hedeflere ulaşılmasında en kritik unsur hiç şüphesiz öğretim programlan ve bunların birincil uygulayıcısı olan öğretmenlerdir. Dolayısıyla yenilenen öğretim programlarımızda istenilen başarıya ulaşılması şüphesiz öğretmen yeterliliklerimizin arttırılması ile mümkün olacaktır.

Yenilenen ilköğretim programları neticesinde öğrenci, öğretmen ve yönetici rollerinde de bazı farklılıklar olmuştur. Yenilenen öğretim programları ile öğretmenler, öğrencilere öğrenmelerinde rehberlik eden. bireysel farklılıklarına uygun olarak keşfederek öğrenmesine zemin hazırlayan; öğrenmenin kalıcı olarak sağlanabilmesi için aktif öğrenme yol ve yöntemlerini işe koşan; etkinlikleri ve eğitim ortamlarını düzenleyen birincil kişiler olmuşlardır. Öğretmenlerden, değişen rolleri gereği öğretim programlarının gerektirdiği yeterlikleri kazanmaları için gelişime açık, araştırmacı, etkinlik hazırlama ve materyal geliştirmede yeterli olmaları; eğitim teknolojilerini iyi kullanabilmeleri, öğretim yöntem ve teknikleri ile performansa dayalı ölçme ve değerlendirme yöntem ve tekniklerini etkili olarak kullanabilmeleri, bunları öğrencilerin gelişimi için işe koşabilmeleri, ayrıca eğitim sisteminin çerçevesini çizen öğretim programlarını etkili kullanmaları beklenmektedir.

Ülkemizde ilköğretim okullarında eğitim öğretim yılı sonunda yapılan meslekî çalışmaların bir amacı da öğretmen yeterliliklerimizin arttırılmasıdır. İlgi (a) Yönetmelik'in 98'inci maddesinde; ilköğretim okullarında görevli yönetici ve öğretmenlerin yapacakları meslekî çalışmaların kapsamı belirtilmiştir. Bu kapsamda meslekî çalışmalarda görevli yönetici ve öğretmenlerin genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon alanlarında bilgi ve tecrübelerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim-öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacıyla yapılan faaliyetleri kapsayacak şekilde düzenlenmektedir.

2008–2009 eğitim-öğretim yılında 15–30 Haziran 2009 tarihleri arasında yapılacak meslekî çalışmaların planlanmasına ilişkin açıklamalara İlgi ( c) yazıda yer verilmiştir.

Bu bağlamda, ölçme ve değerlendirme, öğretim stratejileri, öğretim yöntem ve teknikleri, etkinlik hazırlama ve uygulama, öğretim materyali geliştirme teknikleri ve uygulama alanlarında Bakanlığımız kitap yazım çalışmalarında görev alan uzmanların ilinizde yapılacak meslekî çalışmalarda öğretmenleri bilgilendirmek amacıyla görevlendirilmelerinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Türkçe. Matematik. Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler alanlarında illerde görevlendirilmesi uygun görülen ve EK-l'de isimleri belirtilen uzmanlar. EK-2"de belirtilen eğitim programını uygulayacaklardır. Bu kapsamda yapılması gereken işlemler ve alınabilecek önlemler EK-3'de belirtilmiştir.

Meslekî çalışmalar kapsamında ilinizde düzenlenecek eğitim faaliyetlerinin amacına ulaşabilmesi yönünde Valiliğinizce gerekli önlemlerin alınması ve gerekli koordinasyonun sağlanması hususunda gereğini bilgilerinize rica ederim.

EKLER

Ek-1 İl Planı (1 sy.)

Ek-2 Eğilim Programı (1 sy)

Ek-3 İllerce yapılması gereken işlemler (1

Ek-4 İlgi (ç) Onay örneği (1 sy.)


DAĞITIM:

Tekirdağ. Edirne, Bilecik. Bursa.

Manisa. Aydın, Yozgat. Çorum Valiliklerine

https://onceokuloncesi.com/dosya/upl...32423965ff.rar

-memurlarnet-