Burada iki durumun ayrıştırılması gerekmektedir. Bunlardan bir tanesi kısa süreli geçici görevlendirmeler diğeri ise süresi belirli olmayan geçici görevlendirmelerdir.

-----

Burada iki durumun ayrıştırılması gerekmektedir. Bunlardan bir tanesi kısa süreli geçici görevlendirmeler diğeri ise süresi belirli olmayan geçici görevlendirmelerdir.

Bu konuyla ilgili olarak Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 08.10.2008 tarihli ve 15675 sayılı yazısında; ".... Ancak, daimi nitelikteki görevlerin, başka yerdeki kadrolarda istihdam edilen personelin süresiz veya uzun süreli olarak geçici görevlendirilmeleri suretiyle yürütülmesinin, bu şekildeki görevlendirilmelerin ise bir yılı aşacak şekilde uzun bir süreyi kapsaması karşısında bu görevlendirmelerin, 6245 sayılı Kanunun 14. maddesinde düzenlenmiş olan "geçici görevlendirme" ile bir ilgisinin bulunmadığı ve bu şekilde görevlendirilenlerin yukarıda belirtilen ek giderlere katlanmalarının da söz konusu olmadığı değerlendirilmektedir. Bu itibarla, daimi nitelikteki hizmetlerin yürütülmesi amacıyla süresiz veya uzun süreli olarak geçici görevlendirilenlere, görevlendirme yerlerine gidişte ve görevlendirme süresinin bitiminde 6245 sayılı Kanun hükümlerine göre sadece sürekli görev yolluğu verilmesi gerektiği mütalaa edilmektedir."ifadesine yer verilmiştir.

Uygulamada Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı gibi bazı kurumlarda Defterdar veya Vergi Dairesi Başkanlıklarına merkezi denetim elemanlarının süresiz olarak vekaleten atandıkları görülmektedir. Bu durumda ikamet mahalli değişmişse geçici görev harcırahı yerine sürekli görev harcırahı ödenmelidir. Aksi takdirde ilerde zimmet çıkması söz konusu olacaktır. Sonuç olarak ikametgahın değişip değişmediği belirleyici rol oynamaktadır. Bu konuya ilişkin Danıştay ve Sayıştay kararları da mevcuttur.

Memur Kadrolarına Sözleşmeli Personel Vekalet Edebilir mi?

–Belediyede 5393 sayılı Belediyeler Kanununa tabi, kadro karşılığı sözleşmeli personel olarak 5 yıldır görev yapmaktayız. Müdür ve müdür yardımcısı pozisyonlarını sözleşmeli personeller ile değerlendirmek istemelerine rağmen, harcama yetkilisinin sözleşmeli personel olamayacağı doğrumudur?

5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde sözleşmeli personel çalıştırılabilmektedir. Ancak, bu personeller kadro karşılığı sözleşmeli değildir. Çünkü kadro karşılığı sözleşmeli personel statüsü çok farklıdır.

Vekalet müessessi 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddenin ilk fıkrasında memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabileceği, ikinci fıkrasında bazı kadrolara açıktan vekil atanabileceği hükme bağlanmıştır.

657 sayılı Kanunun 175 inci maddesinde ise; "...Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur."hükmüne yer verilmiştir.

Uygulamaya dair görüşler veren Devlet Personel Başkanlığı yukarıdaki mevzuat bağlamında verdiği görüşlerde, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki (II) sayılı cetvelde sayılan bir pozisyonda görev yapmakta olan sözleşmeli personelin, aynı KHK eki (I) sayılı cetvelde yer alan bir kadroya veya bir başka sözleşmeli personel pozisyonuna 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi kapsamında vekalet edemeyeceğini belirtmiştir.

Ancak, sözleşmeli personelin memur kadrosuna vekalet edip edemeyeceğine ilişkin bir değerlendirme yaparken 2006/10344 sayılı yan ödeme kararnamesine de bakmak gerekmektedir. Bu Kararnamenin Vekaleti düzenleyen 9'uncu maddesinde "Kararname uyarınca zam ve tazminat ödenmesi öngörülen kadro veya görevlere vekalet eden her statüdeki sözleşmeli personele (6/2/1997 tarihli ve 97/9021 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamındaki kadro karşılığı sözleşmeli personel hariç), vekalet nedeniyle öngörülen zam ve tazminatların ödenmeyeceği" hükmüne yer verilmiştir.

Açıkça görüleceği üzere, "zam ve tazminat ödenmesi öngörülen kadro veya görevlere her statüdeki sözleşmeli personelin vekalet edebileceği ancak, bunlara vekalet nedeniyle öngörülen zam ve tazminatların ödenmeyeceği" ifade edilmektedir.

Bu hükümden yola çıkılarak ve sözleşmeli personelin memur kadrolarına vekalet etmesinin mümkün olabileceği sonucunu çıkarmak mevzuata aykırı değildir. Çünkü, Bakanlar Kurulu Kararında yer alan ifadenin başka bir şekilde yorumlanması mümkün değildir. Ancak, konunun tartışmalı olması nedeniyle Maliye Bakanlığından görüş alınmasını öneririz. Harcama yetkililiği ile ilgili olarak ise şunlar söylenebilir. 5018 sayılı Kanun gereğince birimin harcama yetkilisinin yerine vekalet eden kişilerde harcama yetkilisinin yetkilerine haizdirler. Sonuç olarak sözleşmeli personele vekalet verilmişse harcama yetkililiğin verilmesi de mümkündür.


-yenişafak-