Burs ve kredi verilmesine dair hususlar 5102 sayılı Kanunda düzenlenmiştir. Ancak Kanunun 1. maddesinde ayrıntılı düzenlemenin yönetmelikle yapılacağı hükme bağlanmıştır. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliği ise 24/8/2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu yönetmeliğin tanımlar başlıklı 4. maddesinde "Normal Öğrenim Süresi", Öğrencinin öğrenim gördüğü öğretim kurumunun hazırlık sınıfı dahil öğrenim süresini kapsamasına rağmen, KYK'nın internet sitesindeki bilgilere göre hazırlık sınıfı okuyanlara 4. sınıfta burs verilmeyecektir.
19 Temmuz 2011 00:07

--------------------------------------------------------------------------------
Memurlar.net'e iletilen bir başvuruda, Kredi Yurtlar Kurumu'ndan burs aldığını, Ankara Üniversitesinde okuduğunu belirten bir üyemiz, 2008 yılında hazırlık sınıfı okuduğunu ve bu dönem 3. sınıfı okuyacak olmasına rağmen, KYK'nın internet sitesindeki bilgilere göre, bursun kesilme tarihi 30/06/2012 tarihi görünmektedir. Yani bu öğrenci 3. sınıfı bitirdiğinde bursu kesilecektir.

Söz konusu bu uygulamanın bir hatadan kaynaklandığını düşünmekteyiz. Zira, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliğinin 4. maddesinde "Normal Öğrenim Süresi", Öğrencinin öğrenim gördüğü öğretim kurumunun hazırlık sınıfı dahil öğrenim süresi olarak tanımlanmıştır. Yönetmeliğin 19. maddesinde ise "Öğrenciye; öğrencilik halinin devam etmesi ve burs almasına engel bir durumunun olmaması koşuluyla, öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresi kadar burs verilir." hükmü yer almaktadır.

Bu maddelere göre, hazırlık sınıfı alan öğrencilerin bursunun 4. sınıfta da devam etmesi gerekmektedir. Bu sorun kendilerine kredi çıkan öğrencilerde yaşanmamaktadır. Kredi alanlar için KYK'nın internet sitesinde sorgulama yapıldığında, 2008 yılında eğitim öğretime başlayan ve hazırlık okuyan bir öğrencinin, son bursu 30/06/2012 tarihinde ödenecek görünmektedir.


memurlarnet