Fortis Bank Türkiye, okul öncesi eğitim konusunda T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ile ortak bir projeye imza attı. "ben de ben de" adını taşıyan proje, okul öncesi eğitimin hedef kitlelerine destek sağlayan birden fazla modelin birleşiminden oluşuyor.

Fortis Bank Türkiye, toplumsal gelişim sürecinde büyük önem taşıyan okul öncesi eğitimde fırsat eşitliğine yönelik önemli bir proje başlattı. Proje, ilk etapta İstanbul'un yoğun göç alan ve ekonomik şartlar nedeniyle okul öncesi eğitime erişim konusunda sorun yaşayan 7 ilçesine - Bağcılar, Esenler, Esenyurt, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Sultangazi ve Ümraniye - odaklanıyor.

Okul öncesi 5-6 yaş grubundaki çocukların eğitimine odaklanan "ben de ben de" projesi, bir bütünü tamamlayan 4 parçadan oluşuyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen "Ev Okulum", Fortis Eğitim Öncüleri ile gerçekleştirilen "Güzel Sınıfım", ana sınıfı öğretmenleri için "Web Okulum" ve bilinçlendirmeye yönelik "7 Çok Geç" başlıkları altında şekillenen ve ortak bir eksende gelişen programla okul öncesi eğitimin önemine dikkat çekiliyor.

Temel amacı, fiziki ya da maddi koşullar yüzünden okul öncesi eğitimine ulaşamayan çocukları sisteme dahil etmek, onlara alternatif bir model sunarak anneleri aracılığıyla gelişimlerini desteklemek ve okula hazır hale getirmek olan "Ev Okulum" programı ile, annelerin eğitimcilik rolü destekleniyor ve aile içi sağlıklı bir iletişimin kurulması hedefleniyor. İlköğretim okulları bünyesinde gerçekleştirilen bu çalışmalarla, okul ve aile arasındaki işbirliğinin de ilk adımları atılmış oluyor.

"Güzel Sınıfım" ise, Fortis çalışanlarındaki gönüllülük ruhunu pekiştirmeyi amaçlıyor. Eğitim Öncüleri olarak bir araya gelen Fortis çalışanları, proje kapsamında belirlenen okulların donanım ihtiyacını karşılıyor.

Eğitim portalı "Web Okulum"un, Türkiye'de okul öncesi öğretmenlerine yönelik önemli bir kaynak olması planlanıyor ve bu alanda bir "ilk"i oluşturması hedefleniyor. Projenin son parçasını da yıllardır AÇEV tarafından yürütülen ve MEB tarafından desteklenen "7 Çok Geç" kampanyasının yaygınlık ve bilinirliğine katkı sağlamak oluşturuyor.

Projenin tanıtımı için 13 Ocak 2010 Çarşamba günü İstanbul'da gerçekleştirilen basın toplantısına, MEB Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, Fortis Bank Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yvan De Cock ve AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel katıldılar.

MEB Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, yaptığı konuşmada, okul öncesi eğitimdeki temel amaçlardan birinin, beden, zihin, duygu gelişimini ve iyi alışkanlıklar kazanmalarını sağlamak olduğunu dile getirdi ve "ben de ben de projesi, özellikle ihtiyacı olan bölgelerimizde okul öncesi eğitime çözüm getirebilecek yeni bir model geliştirmesi, çok boyutlu olması ve gönüllülük perspektifi ile büyük önem taşıyor" dedi.

"Fortis Bank Türkiye olarak topluma destek olmak, sorumluluğumuz"

Fortis Bank Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yvan De Cock ise, şunları söyledi: "Her gün büyük bir sorumluluk bilinciyle çalışıyor, sosyal gelişime destek vermeyi görev kabul ediyoruz. Erken yaşlarda bireye yapılan yatırım, toplumların uzun vadeli kalkınmasında önemli bir etken. Ancak, farklı sosyo-ekonomik ortamdan gelen çocukların okul öncesi eğitim için eşit şartlara sahip olması mümkün olamayabiliyor. MEB bu eğitim öğretim yılında önemli bir adım atarak, 32 şehirde zorunlu okul öncesi eğitim uygulamasını hayata geçirdi. Biz de okul öncesi eğitime destek vererek projemizin başlangıç aşamasında, İstanbul'da ihtiyacı olan 7 ilçeye odaklanıyoruz."

Projenin her bir parçasının aynı derecede önemli olduğunu dile getiren Yvan De Cock, "ben de ben de" projesinin, özellikle de gönüllülük perspektifinin, kendisi de dahil olmak üzere, tüm Fortis Bank Türkiye çalışanlarında büyük bir heyecan uyandırdığını ifade ederek "Tüm faaliyetlerimizde olduğu gibi, sosyal sorumluluk projemizde de, gücümüzün en önemli kaynağını Fortislilerin tutkusu ve gayreti oluşturuyor. Fortis Eğitim Öncüleri olarak seçilen 7 ilçede anasınıflarının eksik ve ihtiyaçlarını belirleyip, önceliklendiriyoruz. Bu eğitim yılının sonuna dek, belirli bir program dahilinde gerçekleştireceğimiz binlerce saatlik gönüllülük çalışmalarıyla bunları gidermiş olacağız" dedi.

AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel ise, proje detayları hakkında bilgi verdi ve şu şekilde konuştu: "Erken çocukluk eğitimi toplumsal ve ekonomik kalkınma açısından önemli bir yatırımdır ve desteklenmesi gerekir. AÇEV olarak hedefimiz, destekçilerimizin de katkısıyla ülkemizde okul öncesi eğitimi güçlendirmek ve var olan eğitim hizmetlerine alternatif oluşturmaktır. Fortis Bank Türkiye tarafından desteklenen "ben de ben de" projesi kapsamında uyguladığımız "Ev Okulum" programı anne yoluyla eğitime bir model oluşturmakta, "Web Okulum" anasınıfı öğretmenlerini internet üzerinden desteklemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, projenin gerçekleştirildiği ilçelerde kamuoyunu ve yerel yetkilileri bilinçlendirmek üzere çalışmalar yapılması ve böylece okul öncesi eğitimde kritik önemi olan her kesime farklı müdahale programları ile ulaşılması planlanmaktadır. "