Türkiye’nin dünyaya örnek olduğu evde bakım uygulaması ödeneklerinin yüzde 49.5, engellilere eğitim desteği ödeneklerinin de yüzde 7.3 seviyesinde artırılması planlanıyor

> Gökhan Kaya ANKARA

Hükümet, önümüzdeki yıl engelli vatandaşların haklarında bir dizi iyileştirmelere gidecek. Engelli vatandaşların sağlık ve eğitim gibi birçok alanda haklarının iyileştirilmesini sağlayan hükümetin yaptığı çalışmaya göre engelli evde bakım desteği ödeneklerinin yüzde 49.5, engelliye eğitim desteği ödeneklerinin de yüzde 7.3 oranında artırılması planlanıyor.

Yapılan çalışmaların meyvelerini alan hükümet, eğitim öğretim faaliyetine katılan engelli öğrenci sayısında 2002 yılına göre yüzde 109’luk bir artış sağladı. Buna göre 6 yıl önce eğitim alan engelli öğrenci sayısı sadece 17 bin 988 iken bugün bu rakam 37 bin 549’a çıktı.

196 BİN KİŞİ

Milli Eğitim Bakanlığı, engelli öğrencilerin en büyük problemleri arasında yer alan ulaşım sıkıntısına da çözüm getirerek, 2004 yılından bu yana toplam 94 bin 743 öğrenciyi eğitim kurumlarına ücretsiz olarak taşıdı.

Ayrıca, Bakanlığın gözetimi ve denetimi altında olan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam etmeleri uygun görülen 196 bin engelli öğrenciye eğitim gideri için aylık 406 Türk Lirası ödeniyor. Engelli çocukların eğitime kazandırılması için çalışmalar da yürüten ve bu yönde adımlar atan MEB, ilköğretim yaşında olup da evinden çıkamayacak kadar engeli bulunan bin 4 öğrenciye evinde ders veriyor.

YETİŞKİNLERE DE EĞİTİM

Öğrenim çağı dışında kalan yetişkin görme, işitme ve ortopedik engelli vatandaşların temel becerilerini geliştirmek, öğrenme ihtiyaçlarını karışlamak amacıyla Bakanlık, her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında yetişkin okuma-yazma kursları düzenliyor. Burada eğitim alan yetişken engellilerin yeme, içme ve barınma gibi ihtiyaçları ise bakanlık tarafından karşılanıyor.


-memurlarnet-