4+4+4' olarak adlandırılan kademeli eğitim tasarısını protesto eden KESK üyesi eğitimcilere polis izin vermedi. Ankara ve İzmir'de müdahale sert oldu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyelerinin ‘4+4+4’ olarak bilinen kademeli eğitime geçiş modeline yönelik protesto eylemine polis su, cop ve gazla müdahale etti. KESK’in çağrısı ile Ankara’ya gelmek için yola çıkan eğitimciler, kentin girişinde durduruldu. Birçok ilde de kent çıkışında otobüsler durdurularak Ankara’ya gidiş engellendi. KESK’in eylemi nedeniyle Ankara’da 6 bin polis görevlendirildi.
Sendika üyeleri ilk olarak Ankara Garı’nda polis tarafından durduruldu. Uzun süre burada bekleyen eylemciler Kızılay’a yürümek istedi. Bu sırada polis, göstericilerin üzerine önce gaz, ardından da su sıkarak müdahale etti. KESK üyeleri de polisin gaz ve sulu müdahalesine taş ve sopalarla karşılık verdi.CHP milletvekilleri Orhan Düzgün, Mehmet Şeker, Mevlüt Dudu ile Selahattin Karaahmetoğlu olay yerine gelerek polis ve eylemcilerle görüştü.

85 kişi gözaltında
Milletvekillerinin gelişiyle birlikte olaylar bir süre durdu ancak, gerginlik devam etti. Tandoğan’da oturan KESK üyelerine ise polis yetkilileri Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu’na kadar yürüme izni verdi. Polis yetkilileri, “Burada istediğiniz kadar oturabilirsiniz ancak yürürseniz müdahale edeceğiz” uyarısını yaptı. Uyarının ardından yürüyüşe geçen bu gruba da polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. CHP Milletvekili Süleyman Çelebi’nin, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’i arayıp “Güvenpark’la arada 100 metre var. Bırakın açıklamayı yapsınlar” dediği açıklandı. Ancak emniyet yetkilileri “Güvenpark’a izin veremeyiz” diyerek son noktayı koydu.
KESK, Türkiye genelinde yaptıkları eylemlerde toplam 85 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. KESK üyeleri, eylemlerine bugün akşama kadar devam edecek.

Konak savaş alanı gibi
KESK İzmir Şubeler Platformu, yasa teklifini protesto için Konak Meydanı’na yürümek istedi. Grubun polis barikatını zorlayarak aşmaya çalışması üzerine tazyikli su ve biber gazı ile müdahale edildi. Olayın ardından, KESK yöneticileriyle CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu, İzmir Valiliği’ne giderek, görüşme yaptı. Görüşmelerin ardından göstericilerin bir süre yürümesine izin verildi. İstanbul’da ise Beyazıt Meydanı’nda toplanan KESK’liler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüdü. Eylem, basın açıklamasının ardından sona erdi.

DHA