17 yaşındaki, İstanbul’da doğmuş, büyümüş bıçkın delikanlı, iş başvurusu için bir firmaya gelir. Sözlü mülakatın ardından başvuru formunu doldurması istenir. Firma yetkilisi ile bıçkın delikanlı arasında geçen konuşmalar;

Firma Yetkisi: -”Başvuru formunu doldurman gerek.”

Bıçkın Delikanlı:-“Dolduramam.”

FY:-“Neden?”

BD:”Dolduramam işte.”

FY:-“Kaçak mısın? Hırsız mısın? Ne demek dolduramam?”

BD:-”Okumam yok ki.”

FY:-“Anlamadım?”

BD:-”Okumam yok. Dolduramam.”

FY:-“Okula gitmedin mi sen?”

BD:-”Gittim.”

FY:-“Sen ciddi misin?”

BD:-“Ortaokulu bitirdim ama okumayı bilmiyorum.”

FY:-“Yaz bakalım adını şuraya?”

BD:-”Bilmiyorum ki yazayım.”

İY:-”Sen okula gittin? Diploma verdiler sana! Ve sen okumayı bilmiyorsun.”



Bu hikaye 2012 yılında İstanbul’da yaşanmıştır ve gerçektir. Bu olay suç duyurusu niteliği taşır. Birinci sınıf öğretmeni başta olmak üzere, tüm öğretmenleri, velisi, okul müdürü, il/ilçe milli eğitim müdürleri, milli eğitim bakanlığı müfettişleri, hatta daha üst yetkililer de var ama neyse konumuza dönelim!

4 + 4 + 4 Eğitim Sistemi ne demek?

Kız çocukları 11 yaşından sonra erkek çocuklar ile aynı sınıfa girmesin demek. 11 yaşından sonra açık öğretim ile eğitim maliyetlerini düşürmeye çalışmak demek. Çocuk işçi sayısı AB’nin misli üstünde olması yetmezmiş gibi Mısır’a, Libya’ya yaklaşsın demek. Yüksek öğrenim talebi ve ihtiyacı azalsın, Avrupa’nın, ABD’nin ucuz işçi talebi karşılansın demek. 8 yıllık zorunlu eğitim ile okuma-yazma öğretemediğin çağdaş dışı eğitim sistemine bile muhtaç olmak demek. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi okullardan, sınıflardan kalkamıyorsa, çocuklar okullardan, sınıflardan kalksın demek. İlköğretimde üretilen sıfıra yakın! kültür, sanat faaliyetlerinin, yok olması demek. Okullarda Atatürk büstü önlerinde söylenen istiklal marşını unutturmak demek. 11 yaşındaki kız çocuklarının, 12’sinde Ünzile olması demek….

Hoş geldin yeni eğitim düzeni!

Ne anladın?

Bahadır Koç