YÖK onayıyla yapılan doçentlik sınavları artık üniversitelerce gerçekleştirilecek.

YÖK Başkanı Prof. Özcan "15 yıldan yeni üniversiteler hariç, eskilerin hepsi doçentlerini kendileri seçsinler" dedi. Özcan, Maliye Bakanlığı’nın artık üniversite bütçelerine karışmayacağını söyledi.YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yükseköğretim alanında yapmayı planladıkları ve bir kısmını yakın zamanda hayata geçirecekleri projelerini Hürriyet’e açıkladı. Özcan, YÖK’ün onayıyla yapılan doçentlik sınavlarının bundan sonra artık üniversiteler tarafından yapılacağını bildirdi.

Neden yapmasınlar
Doçentlik sınavını yapacak üniversitelerin en az 15 yıllık üniversite olmasına dikkat edeceklerini belirten Özcan, "Üniversiteler profesörlük sınavını yapıyorlar da neden doçentliği yapmıyorlar? 15 yıldan yeni üniversiteler hariç, eskilerin hepsi öğretim üyesi çok nasılsa, onlar kendi doçentlerini kendileri seçsinler" dedi. Özcan, şunları söyledi:"Maliye Bakanı artık üniversitelerin bütçelerine karışmayacak. Torba bütçe gibi verilecek üniversitelere. Mesela, üniversite kalorifer borularında bir değişiklik mi istedi, kendileri yapabilecek.Üniversitelerle ilgili bir başka konu da örneğin, rektör tatile gidiyor, konferansa gidiyor bizden izin alıyor. Bana ne? Bilgilendirme tamam ama izin niye? Biz onu bilgilendirmeye çevirdik.

Yabancı üniversiteler
Kısa süre önce, Abu Dabi, Dubai gezilerine serbest bölgeleri görmek için gittim. Oradaki yapılanmaya baktım, bize çok uygun. Devletten koskocaman bir arazi alıp, mesela İstanbul’da 3-5 bina yapıp yabancı üniversitelere açsak süper olur. Üniversitelerin her zaman atılım yapmasını, dışarıya açılmasını, dışarıdan Türkiye’ye öğrenci gelmesini istiyorum."

Sabancı-YÖK çekişmesi
Bölüme göre değil, fakülteye göre öğrenci aldığı için yaşanan Sabancı Üniversitesi ve YÖK çekişmesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Özcan, "Sabancı Üniversitesi’ne çok iyi bir şey teklif ettik. ’Eşitsizlik var bunu bütünlemek lazım’ dedik. Kuralsız olmaz bir taban puanı esas alacağız. Sözelden, hiç sayısalı olmayan bir öğrenciyi sayısalda bir bölüme atamazsınız. Bu haksızlıktır. Hiçbir şekilde YÖK’e sorulmamış" dedi.

-memurlarnet-