ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Mersin Şubesi, kademeli eğitim sistemini öngören yasa teklifinin içerisinde eksiklikler olduğunu ve akademik bir ortamda tartışılması gerektiğini belirterek, Mersin milletvekillerine ’Teklife hayır oyu kullanın’ çağrısında bulundu.

ÇYDD Mersin Şubesi, 4+4+4 olarak bilinen kademeli eğitim modelini öngören yasa teklifinin meclisten geri çekilmesi istemiyle bir basın toplantısı düzenledi. ÇYDD Mersin Şube Başkanı Sadice Uluğ, önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelecek olan 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili kanun teklifinin meclis gündeminden geri çekilmesini istediklerini söyledi. Eğitim gibi toplumun geleceğini ilgilendiren bir konuda yapılacak değişikliklerin anne-babaların, çocukların, öğretmenlerin ve sivil toplum kuruluşlarının fikirlerin alınarak yapılması gerektiğini belirten Uluğ, tersi bir durumda toplum içerisinde kapanamaz yaraların açılmasına yol açacağını savundu. Hazırlanan yasa taslağının çok önemli eksiklikler içerdiğini savunan Uluğ, "Ülkemizde yapılacak bir eğitim reformu, gelişmiş bütün ülkelerde olduğu, ciddi bütün bilimsel çalışmalarda belirtildiği gibi okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almalıdır" dedi.

Şu anda devam eden 8 yıllık kesintisiz eğitimin devam etmesi gerektiğini söyleyen Uluğ, buna karşılık olarak eğitimin kalitesinin arttırılması için çeşitli araştırmalar yapılarak sorunların giderilmesi gerektiğini belirtti. Yasa teklifinin ’ortaokul’ olarak adlandırılan ikinci dört yıllık müfredatı ve seçimlik dersleriyle ilgili açıklık olmaması sebebiyle endişeler olduğunu savunan Uluğ, şöyle devam etti:

"Teklif, öğrencilerin ortaokula geçiş biçimiyle ilgili bir açıklık taşımamakta, bu nedenle biz yurttaşlar şu anda 14 olan sınavlara başlama yaşının 9’a düşmesinden endişe etmekteyiz. Teklif, okullarda kullanılacak eğitim teknolojisinin devlet tarafından ihalesiz biçimde satın alınacağını belirtmekte, bu konuda biz yurttaşlarda ulusumuza ait kaynakların adaletli ve gerektiği şekilde kullanılamayacağı korkusu yaratmaktadır. Bizler Mersin’in milletvekillerinden rica ediyoruz. liften teklif meclis gündemine gelince, bu teklifin gündeme alınmaması doğrultusunda oy kullanmalarıdır."