Burdur Milli Eğitim Müdürlüğü, ildeki bütün okul öncesi öğrencilerine satranç öğretmek için 'Satranç İle Büyüyen Çocuklar' projesi başlattı. Çalışmayla, kreş ve anaokulu öğrencilerinin empati yapma, kendine güvenme, kazanmak için kaybetmeyi ve daha birçok şeyi küçük yaşta öğrenmesi hedefleniyor. Türkiye'de ilk olarak başlatılan uygulamayla Burdur'da il ve ilçelerinde eğitim gören bütün anaokulu ve kreş öğrencilerine satranç öğretilecek.

Projenin tanıtımını yapan Vali İbrahim Özçimen, özellikle okul öncesinde çocuklara satranç eğitiminin verilmesinin oldukça önemli olduğunu söyledi.

Bilgisayar oyunları ile birlikte çocuklarda bir asosyalleşme başladığının altını çizen Vali Özçimen, "Bu durum, beni ciddi olarak endişeye sevk ediyordu. Çünkü geçekten Türkiye'mizin en nadide çocukları bu işlere sağlanıp kalabiliyorlar. En seçkin üniversite ve liselerde okuyan çocuklarımızın bile bilgisayar oyunlarını fazlasıyla oynadıklarını biliyoruz. Ama satranç klasik bir oyundur. Bin sene öncesine gitseniz bu oyun vardır. Satranç stratejik bir oyundur. Biz dünya sahnesinde çok önemli roller oynayacak bir milletin evlatlarıyız ve çocuklarımızı geleceğe hazırlarken stratejik düşünmeyi öğretmemiz gerekiyor. Nerede piyonu, fili, veziri ve şahı kullanacağımızı bilmemiz gerekiyor. Fil yerine atı oynadığımızda neler olabileceğini öğretmemiz gerekiyor. Çocuklara bu yaşta bunları verebilirsek onların daha akıllı ve dengeli yetişeceğini umuyorum." diye konuştu.

Projenin tanıtım toplantısına katılan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı da Burdur'da okuyan çocukları çok kıskandığını ifade ederek, "Keşke Ankara'da da böyle bir vali böyle bir il müdürü olsaydı. Çok duygulandım." dedi.

Türkiye Satranç Federasyonu olarak ilkokullarda satrancın seçmeli ders olması için çok çalıştıklarını bildiren Yazıcı, bu çalışma sayesinde de dünyanın en büyük satranç federasyonu haline geldiklerini kaydetti.

İlk etapta amaçlarının dünya şampiyonları yetiştirmek olmadığını belirten Yazıcı, konuşmasına şöyle devam etti: "Biz yaptığımız çalışmalarla ülkemizin geleceği olan çocuklarımıza, mutlu bireyler olabilecekleri, bizim yaptığımız hataları yapmayacakları, ülkemizi dünyada daha iyi temsil edebilecekleri kazanımları sunmak istedik. Satranç, çocuklarımızın yapmasını istediğimiz ve onlara defalarca söylememize rağmen öğretemediğimiz birçok şeyi kazandırıyor. Satrancılar hata yapıyor. Ama aynı hatayı tekrar tekrar yapmıyor. Yaptığı hataların kendisinden kaynaklandığını öğreniyor. Ve en önemli bu oyunla öğrenciler kendine güvenen bir birey olarak yetiyor. Zeka asla doğuştan sabit gelen bir şey değil. Nasıl basket oynadığımız zaman boyumuz uzuyorsa satranç oynayan çocukların da daha zeki olduğu görünüyor."

Türkiye Satranç Federasyonu proje için Burdur'a 2 bin 350 adet satranç takımı, kaynak kitapları ve 150 adet satranç eğitim panosu gönderdi. Ayrıca Burdur İl Özel İdaresi, Burdur Ticaret Sanayi Odası ve Burdur Ticaret Borsası projeye destek için Milli Eğitim müdürlüğüne ayrı ayrı 10 bin TL destek verdi.

Projenin tanıtım toplantısından sonra 75. Yıl Cumhuriyet Anaokulu'na geçildi. Burada satranç oynayan çocuklar ziyaret edildi. Vali Özçimen de çocukların karşısına geçerek satranç oynadı. Özçimen, çocukların anaokulunda satranç bilmesinin kendisini çok duygulandırdığını kaydetti.

-memurlarnet-