AES, MEB'in Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderdiği yazıyla okul öncesi ve lköğretim okullarında görev yapan müdür yardımcılarının, nöbet ücretinden yararlanmalarının mümkün olmadığını belirtmesine tepki gösterdi.


Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk ve Toplu Sözleşme Sekreteri Muhammet Ali GEZİCİ'nin konuya ilişkin açıklaması:

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 23.02.2016 tarihinde Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğüne iletilmek üzere, Kütahya Valiliğine göndermiş olduğu görüş yazısında; okul öncesi ve ilköğretim okullarında görev yapan müdür yardımcılarının, nöbet ücreti olarak belirlenen 2 saat ek ders ücretinden yararlanmalarının mümkün olmadığını belirtmiştir. Öncelikle belirtmek gerekir ki, Milli Eğitim Bakanlığının konu üzerinde yeterli çalışmayı yapmadan kesin bir dil ile yönetmeliği gerekçe göstererek, 2 saat ücretten müdür yardımcılarının yararlanamayacağını belirtmesi yanlıştır.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 6. Kısmında bulunan Toplu Sözleşme başlığına bağlı olarak, hükümet ile yetkili sendika arasında 2015 ağustosunda toplu sözleşme imzalanmıştır. İmzalanan topu sözleşmenin Dayanak başlığı altında bulunan 2. Maddede kanuna atıfta bulunularak; “Bu toplu sözleşme 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 28-32. Maddelerine dayanılarak akdedilmiştir.” yazmaktadır. Yine Yürürlük Süresi ve Tereddütlerin Giderilmesi başlığının altında bulunan 3. Maddede; “(2) Bu toplu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye, ilgisine göre Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı görevli ve yetkilidir.” yazmaktadır.

4688 sayılı kanuna dayanılarak, hükümet ile yetkili sendika tarafından imzalanan toplu sözleşme, yönetmeliğin üzerinde bir dayanak ile kanuna dayanılarak imzalanmıştır.

Toplu sözleşme üzerindeki tereddütleri gidermeye, uygulamayı yönlendirmeye, ilgisine göre Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı görevli ve yetkili iken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkili bakanlık veya kurumdan görüş veya fikir almadan konu üzerinde kesin bir duruma gitmek istemesi işi daha fazla çıkmaza götürmektedir.

Toplu sözleşmenin hem İLKSAN üyeliğinde, hem de karşılaştığımız bu durum karşısında bir fiyaskoya dönüşmesi kaçınılmazdır. Zaten memurların haklarını alamadığı toplu sözleşmelerin imzalandığı bir zamanda, 2 saat gibi komik rakamlarla kandırıldığı bir zamanda, eksiklikler kabul edilemez. Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur adına imzalanan toplu sözleşmelerin, daha ciddi daha duyarlı bir bakış açısı içinde ele alınması gerekir.

Milli Eğitim Bakanlığı konu ile ilgili hemen önlem alarak, etkilenen müdür yardımcılarına yönelik gerekli çalışmayı bir an önce yapmalıdır.