İngiltere'de yapılan bir araştırma, yuva ve anaokuluna giden çocukların eğitim hayatında daha başarılı olduklarını ortaya koydu.
Araştırmaya göre okul öncesi eğitim, özellikle ailelerinden aldığı gelişim desteği kısıtlı olan çocuklarda büyük fark yaratıyor.
Oxford Üniversitesi'nin araştırmasına göre anaokulunda kazanılan deneyim sadece ilkokulu değil, ortaöğretimi de etkiliyor.
Üniversiteye girişin ilk adımı olarak görülen lise bitirme sınavlarına katılım oranını en az ikiye katlıyor.
Araştırmanın yazarlarından Profesör Kathy Sylva bu sonucu "Kaliteli erken eğitim gören çocuk, okul hayatı boyunca daha iyi ve etkin şekilde öğrenen bir öğrenci oluyor" sözleriyle açıklıyor.
Oxford Üniversitesi'nde eğitim psikolojisi uzmanı olan Prof. Sylva'ya göre şarkı söylemek, tekerlemeler ezberlemek, rakam ve harflerle oynamak, büyüklerle birlikte kitap okumak ve kütüphaneye gitmek çocukları öğrenime açık hale getiriyor.
Dört kat daha başarılı
Araştırmacılar, İngiltere genelinde 141 yuva ve anaokulundan bir grup çocuğu 1997 yılında incelemeye aldı.
Bu grup, erken eğitim deneyimi olmayan veya çok az olan çocuklarla kıyaslandı.
Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan araştırmaya göre 'çok etkili' seviyesindeki yuvaların desteği ve bazı kavramların erken yaşta öğretilmesi, çocuklarda başarıyı dört kat arttırdı.
Araştırmayı yürüten Profesör Pamela Sammons, araştırmanın 5 yaş altı çocukların evlerinde gördükleri eğitimin de okul başarılarında etkili olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
Sammons "Maalesef tüm çocuklar ebeveynlerinden destek göremiyor. Anaokulu özellikle bu çocuklar için çok önemli" dedi.
İngiltere'de çocuklar dört yaşına bastıkları yılın Eylül ayından itibaren ilkokula alınıyor.
Dolayısıyla da erken eğitim ile kastedilen çağ, Türkiye'dekinden daha küçük yaşlara karşılık geliyor.

bbc