Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'okul sütü-akıl küpü' projesi kapsamında okullarda ücretsiz süt dağıtımının ilk gününde 6 ilde 500'den fazla çocuk hastanelik oldu.



DİYARBAKIR - Yurt genelinde bugün başlatılan ‘okul sütü-akıl küpü projesi’ kapsamında Diyarbakır'da en az 3 okulda yaklaşık 200 çocuk zehirlenme şüphesiyle hastanelik oldu.

Radikal.com.tr’nin Diyarbakır’da zehirlenme yaşanan bir okulun yetkilisinden aldığı bilgiye göre pazartesi günü okullara teslim edilen sütler bu sabah çocuklara dağıtılmaya başlandı.

Saat 07:45’te ilköğretim 4 ve 5. sınıf öğrencilerine sütlerin dağıtılmasından yaklaşık yarım saat sonra öğrencilerde zehirlenme belirtilerinin başladığını belirten okul yetkilisi, ilk olarak birkaç çocuğun bayıldığını, ardından öğrencilerde bulantı, kusma ve ateş gibi rahatsızlıkların baş gösterdiğini aktardı.

Rahatsızlanan öğrencilerini hemen hastaneye kaldırdıklarını belirten yetkili, hastanelerde durumun diğer okullarda da yaşandığını gördüklerini, Merkeze bağlı Hürriyet, Çelebi Eser, Arif Eminoğlu okullarından yaklaşık 200 çocuğun halen Diyarbakır’daki hastanelerde tedavi gördüğünü söyledi.
SAKLAMA SÜRESİ 4 AY

‘Okul sütü-akıl küpü’projesi kapsamında ilköğretim okullarında öğrencilere ‘UHT’ yöntemiyle işlenmiş sütler dağıtılıyor. Bu sütlerin ambalajı açılmadığı sürece oda sıcaklığında 4 aylık ömrü var. Çocuklara sütleri vermeden önce son kullanma tarihlerini kontrol etiklerini belirten okul yetkilisi, sütlerin genelinin son kullanma tarihinin Haziran ve Temmuz olduğunu söyledi.
Öte yandan Edirne, Sivas ve Antalya’da da çok sayıda öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastanelere kaldırıldı. Edirne’de 30, Antalya’da ise en az 50 çocuk çeşitli hastanelere kaldırıldı.(radikal.com.tr)
ADANA’DA OKULDA DAĞITALAN SÜTÜ İÇEN 200 ÖĞRENCİ FENALAŞTI
Adana’da 24 Kasım İlköğretim Okulu’nda ücretsiz dağıtılan sütten içen yaklaşık 200 öğrencide karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi görüldü. Öğrenciler hastanelerde tedaviye alınırken, dağıtılan sütlerin bayat olduğunu ve ambulansların geç geldiğini öne süren veliler, sağlık görevlileri ve öğretmenlere saldırmaya kalkıştı.

Merkez Seyhan İlçesi Aydınlar Mahallesi’ndeki 24 Kasım İlköğretim Okulu’nda da dağıtılan sütlerden içen yaklaşık 200 öğrenci saat 11.30 sıralarında rahatsızlandı. Öğrencilerin karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleri üzerine öğretmenler ile okul yöneticileri harekete geçip, ambulans çağırdı.

İlk müdahaleleri 3 ambulansla gelen sağlık ekipleri tarafından okul bahçesinde yapılan öğrenciler, çeşitli hastanelere kaldırılıp, tedavi altına alındı.

KIRIKKALE’DE 18 ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI
Kırıkkale kent merkezindeki Dede Korkut İlköğretim Okulu’nda da ücretsiz dağıtılan sütlerden içtikten sonra rahatsızlanan 9 öğrenci ile Keskin İlçesi’nde okullarda dağıtılan sütten zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrenci kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı.

Dede Korkut İlköğretim Okulu idarecileri, bugün başlatılan ’okul sütü projesi’ kapsamında öğrencilere sütlerini dağıttı. Dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden 9’u rahatsızlanınca 112 Acil Servis ekiplerine haber verildi. Okula gelen sağlık ekipleri, içtikleri sütten zehirlendiklerini belirledikleri öğrencileri ambulansla Kırıkkale Devlet Hastanesi’ne götürdü. Öğrenciler Çocuk Servisi’nde tedavi altına alındı.

Kırıkkale’nin Keskin İlçesi’ndeki okullarda da dağıtılan sütlerden zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrencinin Keskin Yüksek İhtisas Hastanesi’nde tedavi altına alındığı bildirildi.


OKUL SÜTÜ, EDİRNE’DE 30 ÖĞRENCİYİ ZEHİRLEDİ
Edirne’de de bugün öğrencilere süt dağıtımı yapıldı. Ancak kent merkezindeki Yusuf Hoca İlköğretim Okulu’nda, dağıtılan sütlerden içen 30 öğrenci karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı.

Kutu içerisindeki 200 mililitrelik sütleri içen Yusuf Hoca İlköğretim Okulu öğrencilerinden bazılarında, kısa bir süre sonra karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma şikayetleri görülmeye başlandı. Okul yönetimi 30 öğrencinin rahatsızlanması üzerine 112 Acil Sağlık’a haber verdi. Gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan ilköğretim öğrencileri ambulansla Edirne Selimiye Devlet Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

OKUL SÜTÜNDEN ANTALYA’DA 50 ÖĞRENCİ ZEHİRLEDİ
Antalya’daki Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu’ndaki 50 öğrenci de, bu sabah okulda dağıtılan sütten zehirlendi. Dağıtımdan kısa süre sonra kent merkezindeki Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu’ndaki 50 öğrencide bulantı, halsizlik ve kusma görüldü.

Zehirlenme şüphesiyle ilköğretim 1’nci sınıf öğrencisi olan 50 çocuk ambulanslar ve okul servisleriyle çevredeki hastanelere götürüldü. Okulda dağıtılan sütlerin yöredeki bir firmadan alındığı belirtildi.

SİVAS'TA ÖĞRENCİLERİN SÜTTEN ZEHİRLENDİĞİ İDDİASI
Sivas'ta ise çok sayıda ilköğretim okulu öğrencisi, “Okul Sütü Programı” kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Kentteki bazı ilköğretim okullarında, dağıtılan sütleri içen öğrencilerde, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti ortaya çıktı. Öğrenciler, okullara çağrılan ambulanslar ve öğretmenlerin araçlarıyla kentteki hastanelere kaldırıldı.
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 48, Numune Hastanesi'nde 57 öğrencinin tedavi altına alındığı, Sivas Devlet Hastanesi'nde ise yaklaşık 40 civarında öğrencinin bulunduğu belirtildi. Öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu ve çoğunun ayakta tedavi edildiği öğrenildi.

Çocukların rahatsızlanması üzerine Sivas Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü, okullardaki süt dağıtımının durdurulmasını kararlaştırdı.

İl Sağlık Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne bağlı ekipler de okullara giderek dağıtılan sütlerden numune aldı. Alınan numunelerin incelenmesinin ardından çocukların sütten zehirlenip zehirlenmediğinin tespit edileceği bildirildi.


(dha)