Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer Bilkent Üniversitesi’nde gerçekleşen “3.Liderlik Forumu”na katıldı. Dinçer, konuşmasında “Değişim ve Liderlik” konularına değindi.
İSTANBUL - Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer Bilkent Üniversitesi Marka Kulübü tarafından düzenlenen “3.Liderlik Forumu”na katıldı. Dinçer, Türk kamu yönetiminin en önemli özelliğinin yönetimi bugün için yapması olduğunu söyledi.

Bakan Dinçer, konuşmasına, toplantının kendisi için çok farklı bir etkinlik olacağını belirtip, ''Son zamanlarda özellikle 4+4+4 ile ilgili hususları konuşmaktan çok yorulmuştum'' diyerek başladı.

''Değişim ve Liderlik'' ile ilgili bir konuşma yapacağını ifade eden Bakan Dinçer, Türk kamu yönetiminin en önemli özelliğinin, yönetimi bugün için yapması olduğunu ifade ederek, bu anlayış tarzının ancak değişmeyen çevre içinde uygulanabileceğini söyledi.
Yönetim kurgulanırken, gelecekteki 5-10 yılın düşünülerek vizyon belirlenmesinin önemine işaret eden Bakan Dinçer, gelecek yönelimli bürokrasinin, üretilen projeleri takdir edeceğini söyledi.

4+4+4 meselesini kamuoyuyla paylaşırken, dünya ile Türkiye arasında stratejik bir açıklık oluştuğunu, bu açıklığı kapatmanın yolunun da bu sistemden geçtiğini izah etmeye çalıştığını kaydeden Bakan Dinçer,

''Dış dünya değişiyor ama siz değişmiyorsanız aranızda çok ciddi mesafeler oluşmaya başlar. O mesafeyi kapatmanın çaresi nedir diye bakıldığında iki yöntem var, birincisi evrimsel değişimdir, ikincisi devrimsel değişimdir'' diye konuştu.

Temel stratejilerde değişimin, devrimsel değişiklikle sağlanacağına dikkati çeken Bakan Dinçer, ''Teknik olarak devrimsel değişim demek mevcut denge durumunda olan bir yapıyı yeni, sizin tanımladığınız ideal bir denge durumuna getirecek değişimi başarmaktır. Değişimi planlı bir şekilde yapmaktır'' diye konuştu.

'BUNDAN SONRA ÇOCUKLARIMIZIN YETENEK POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ'
Milli eğitim sisteminde paradigma değişikliğine gidildiğini ifade eden Bakan Dinçer, ''Artık şimdiye kadar devletin çocuklarımıza neyi vermemiz gerektiğini öngördüğü yaklaşım tarzından, bundan sonra çocuklarımızın hangi tür bilgi ve yetenek potansiyeline sahip olduğu ve bunu nasıl açığa çıkaracağımıza ilişkin bir eğitim anlayışını kurgulamaya başlıyoruz.

Bu yapı içerisinde bizim ortaya koyduğumuzu çabanın nasıl eleştirildiğini ve nasıl ciddi bir direnişle karşılaştığını hatırlamanızda yarar var'' diye konuştu. Bakan Dinçer, değişimin yönetilmesi için ''yönetimin değişmesinin şart olduğunu'' dile getirdi. Bakan Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin de öğrencilere bilgi verdi.

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar da Türkiye'deki eğitim sisteminin ilkokuldan başlayarak yaratıcılığı teşvik etmediğini belirterek, ''Bütün okullar aynı şeyleri okutuyor. Biraz farklılık olunca eğitim müfettişleri bozuk atıyor'' dedi.

Yaratıcılık için çeşitliliğin gerekli olduğunu ifade eden Atalar, ''Gençlerin değişik şeyleri deneyip başarısız olmaları için fırsatlar yaratmalıyız ki bazıları da başarılı olsun. Siz gençlerden cesaretle yenilikler yapmanızı, başarısız olmaktan korkmamanızı bekliyoruz'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Milli Eğitim Bakanı Dinçer ile Bilkent Üniversitesi Rektörü Atalar'a plaket takdim edildi.