Hükümetle muhalefet arasında büyük tartışmalara sahne olan eğitimdeki 4+4+4 şeklindeki yasa teklifine Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanları, teklifin söylenenin aksine çocukların gelişim evrelerini dikkate alınmadığını bildirdi. ÇÜ Öğretim Elemanları, alternatif bir öneri getirerek 2+6+3+3 modelinin tartışılması gerektiğini açıkladı.

ÇÜ Eğitim Fakültesinin 28 öğretim üyesi 18 öğretim görevlisi yeni eğitim sistemi ile ilgili ortak bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada 4+4+4 yasa teklifinin; kamuoyunun ve başta eğitim fakülteleri olmak üzere uzmanların görüşüne yeterince başvurulmadan hazırlandığını aktarıldı.

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonundan hızla tasarının TBMM gündemine sunulduğunu hatırlatan öğretim elemanları, ülkenin geleceğini şekillendirecek böyle ciddi bir konunun siyasete kurban edilmemesi; çocukların sağlıklı şekilde yetişmesi, sağlıklı bir gelecek için sorumluluk duydukları için 4+4+4 teklifi ile ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı hissettiklerini açıkladı.

4+4+4 teklifinin gerekçesi olarak “Gerek ülkemizin 1997'den bu yana kesintisiz eğitim uygulaması nedeniyle yaşadığı sorunlar gerekse gelişmiş ülkelerin örnek uygulamaları birlikte değerlendirildiğinde, zorunlu eğitim sürecinin öğrencilerin yaş grupları, fiziksel ve ruhsal gelişim özellikleri, ilgi, istidat ve becerileri temel alınarak "kademelendirilmiş" ve çeşitli meslek dallarına yönelik eğitimi de içerecek biçimde "çeşitlendirilmiş" bir nitelik kazanması açısından 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda değişiklik yapılması zorunlu hâle gelmiştir.” denildiğinin belirtildiği açıklamada, bu söylenen gerekçenin aksine, 4+4+4 teklifinin çocukların gelişim evrelerini dikkate almadığı vurgulandı.

İlkokula başlama yaşı olarak görülen 5 yaşın okulöncesi çağına denk gelip ilkokula başlamak için bilişsel, sosyal, duygusal ve motor beceriler yönünden erken olduğu ifade edilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Çocuklar okul öncesi bir eğitim almadan ve hazır olmadan 5 yaşında zorunlu bir eğitimle karşı karşıya kalacaktır. Dolayısıyla ilköğretim olgunluğuna sahip olmadıklarından okul öncesi ilköğretimle karıştırılmamalı, 4-5 (veya 4-6) yaş okul öncesi eğitimi olarak farklı fiziki koşullar, program ve eğiticiler çerçevesinde düşünülmelidir. 2+6+3+3 (Okul öncesi 2, İlkokul 6, Ortaokul 3 ve Lise 3) modeli tartışılmalıdır. Mevcut 4+4+4 teklifi henüz yeterince tartışılmamış ve olgunlaşmamıştır. Teklifin olumlu olumsuz yanlarının bilimsel esaslara göre sağlıklı bir şekilde tartışılmasına ve yeniden şekillendirilmesine ihtiyaç vardır. Yapılacak bu reformlar için eğitim fakültelerinin, eğitim ile ilgili tüm sendikaların ve paydaşların görüşlerinin alınarak bir yasal düzenlemeye gidilmesi daha uygun olacaktır.”