ETKİNLİK PLANI 21/11/2012
ETKİNLİK TÜRÜ: Fen ve Drama “Mikrop”
YAŞ GRUBU(AY):36-66 Ay
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ
Sosyal Duygusal
Kazanım 3. Kendini yaratıcı yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.
Kazanım 5. Bir olay ya da durumla ilgili olumsuz duygularını uygun yollarla gösterir. (Göstergeleri: Olumsuz duygularını olumlu sözel ifadeler kullanarak açıklar.
Kazanım 16. Toplumsal yaşamda bireylerin farklı rol ve görevleri olduğunu açıklar. (Göstergeleri: Toplumda farklı rol ve görevlere sahip kişiler olduğunu söyler. Aynı kişinin farklı rol ve görevleri olduğunu söyler
Öz Bakım
Kazanım 1. Bedeniyle ilgili temizlik kurallarını uygular. Göstergeleri: Saçını tarar, dişini fırçalar, elini, yüzünü yıkar
ÖĞRENME SÜRECİ:
Öğretmen çocuklar gelmeden önce oluşturduğu sağlık öğrenme merkezine, ambulans, hastane resmi, stetoskop, boş ilaç kutuları, hiç kullanılmamış ve iğnesiz şırınga vb. koyar. Çocuklara mikrop resmi gösterir ve ne olduğunu sorar. Çocukların cevaplarından sonra, “Mikrop vücudumuza girdiği zaman neler olur?” diye sorar. “Hasta oluruz” cevabından sonra, “Hasta olunca ne yapmamız gerekir?” diye sorar.
Ambulansın ne işe yaradığını, ilaçların ne zaman ve ne şekilde ve nerden alındığını sorar. Çocuklarla karşılıklı sohbet ederler. Çocuklara “Şimdi sizinle birlikte hasta bir çocuğun yaşadıklarını canlandıracağız” der ve çocuklar arasında rol dağılımı yapar. Çocuklar hastanede çalışan doktor ve hemşire, anne, baba, hasta çocuk, ambulans şoförü, eczacı vb. rolleri paylaşırlar.
“Ali aşı olmaktan korkan ve aşı olmayan, yemeklerini güzel yemeyen ve temizliğe çok dikkate etmeyen bir çocuktur. Bir gece aniden ateşlenir. Anne-babası çok telaşlanır. Babası hemen hastaneyi arayıp, ambulans ister. Ambulans gelene kadar, annesi ateşi düşsün diye alnına ıslak bez koyar. Ambulans gelince apar-topar hastaneye giderler. Doktor Ali’yi muayene eder. İyileşmesi için ilaçlar yazar. Tekrar hasta olmaması için, aşılarını düzenli yaptırması gerektiğini söyler. Çok iyi beslenmesini ve temizliğine çok dikkat etmesini ister. Ali, anne ve babası doktora teşekkür edip, hastaneden ayrılırlar. Yolda giderken nöbetçi bir eczane bulup, ilaçlarını alırlar.” Dramada rolleri çocuklar içlerinden geldiği gibi canlandırırlar.
MATERYALLER:
Ambulans, hastane resmi, stetoskop, boş ilaç kutuları, hiç kullanılmamış ve iğnesiz şırınga
SÖZCÜKLER VE KAVRAMLAR:
Ambulans, steteskop, şırınga
DEĞERLENDİRME:
Mikrop vücudumuza girdiği zaman neler olur? Hasta olunca ne yapmamız gerekir? Hasta olunca kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Hasta olmamak için neler yapmalıyız?
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Sağlık malzemeleri incelenirken dikkatli olunmalıdır.