Öğretilebilir Zihinsel Engelliler

Oturma, emekleme ve yürüme çok sonradan gelişir. 6-7 yedi yaşına geldiklerinde öz bakım becerilerinin bir kısmını gerçekleştirebilirler. Tuvaletleri geldiğinde haber verebilirler; ama uzun süre bir yetişkinin yardımına ihtiyaç duyabilirler. Konuşma becerilerinde biraz gelişme görülür. Sözcük dağarcıkları oldukça sınırlı kalır. Basit cümleler kurabilirler ve basit konuşmaları anlayabilirler. Motor becerilerinde yaşla beraber ilerleme görülür. Markete, komşuya ve evin yakınlarındaki parka gidip gelebilirler. Sayıları, ana renkleri ve daha birçok kavramı öğrenebilirler. Yetişkinlikte birinin denetiminde yapabilecekleri birçok iş vardır. Örneğin, yer temizliği, kazı, basit atölye ve getir-götür işleri vb.


Yaşamlarını birilerine bağımlı olarak sürdürürler; çok az bir kısmı kendi ayakları üzerinde durur. Birçoğu evlendirilir; ama uzmanlar bunların evliliklerini sakıncalı bulmaktadırlar.


Bu çocuklara temel akademik, günlük yaşam ve iş becerilerini kazanmaları için yoğun bir biçimde özel eğitim verilmelidir. El becerilerini geliştirici etkinlikler yaptırılmalıdır.

Genel Özellikleri
Dikkat süresi kısadır.
Bedensel gelişimi geridir.
Kelime hazinesi azdır. İki- üç sözcüklü cümleler kurar.
Başkalarına bağımlıdır.
Bedensel engellilikler de görülebilir.
Bir kısmında obezite görülür.
Güdülerini kontrol altına almada zorlanır.
Zekâ yaşı 7–8 yaş civarındadır.
Basit okuma-yazma öğretilebilir.
Yetişkin denetiminde bazı işlerde çalışabilir.
Çok kolay kandırılabilir.
Kuralları çoğu zaman ihlal eder.
Duygu değişimi hızlıdır.
Basit kavramları öğrenebilir.
Soyut bilgiyi güç öğrenir.
Öğrendiklerini çabuk unutur.
Dar ilgi alanı vardır.


.ALINTIDIR.