Elephantiasis (Fil Hastalığı)

Fil hastalığı nedir?

Fil hastalığı ipliksi yuvarlak solucanların (Wuchereria bancrofti ve Brugia malayi) sebep olduğu özllikle tropikal bölgelerde görülen bir hastalıktır. Yetişkin solucanlar vücudumuzun savunma mekanizmasının çok önemli bir parçası olan ve kan ile dokular arasındaki sıvı dengesini sağlayan lenf sistemindeki düğümlere ve lenf damarlarına yerleşirler. Bu bölgelerde 4-6 yıl süren bir kuluçka dönemi geçirirler ve bir yandan da kanda dolaşmaya başlayan milyonlarca larva üretirler. Bu sırada lenf dolaşımındaki sıvı akışını engelleyerek ödem oluşmasına sebep olurlar. Zaman içinde bakteriyel enfeksiyon kapan deride ödem gelişir ve bu bölgelerde anormal şişlikler oluşur. Bu şekilde şişmiş ayak ve bacakların bir filinkine benzemesi sonucu hastalık bu ismi almıştır.
Hastalık enfeksiyon kapmış insanları ısıran sivrisineklerden bulaşır.Hastalığın kendini göstermesi yıllar sürebilir ve bazen dışarıdan gözlemlenemeyecek şekilde de seyredebilir. Bu durumda genellikle böbreklere ve lenf sistemine zarar verir.

Hastalığın tedavisi hem parazitlere hem de bakterilere karşı yürütülür. Bu yüzden hastanın hijyeni çok önemlidir. Bunun yanında fazla deri cerrahi yolla kaldırılabilir.
Fil hastalığı Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) savaştığı hastalıklardan birisi. Örgütün amacı hastalığı 2020 yılına kadar büyük kitleleri etkileyen bir hastalık olmaktan çıkarmak.

Alıntıdır.