Pamuk'un romanı gerçek oluyor
Orhan Pamuk'un aynı isimli romanında anlatılan, ''Masumiyet Müzesi''nin kurulması amacıyla protokol imzalandı. Orhan Pamuk'un yaklaşık 10 yıldır projelendirme çalışmalarını yürüttüğü, ''Masumiyet Müzesi''nin hayata geçirilmesi için İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nda protokol imza töreni düzenlendi.

Genel Sekreter Yılmaz Kurt'un ev sahipliğinde düzenlenen imza törenine, Masumiyet Vakfı adına Orhan Pamuk'un katıldığı belirtilen açıklamada, Ocak 2010'da projelendirmesi tamamlanacak Çukurcuma'daki müzede yer alacak objelerin seçimi ve toplanmasına ilişkin çalışmaların Orhan Pamuk tarafından yürütüldüğü kaydedildi.

Pamuk'un protokol imza töreninde yaptığı konuşmasına da yer verilen açıklamada, bugüne kadar, romanda yer alan 750–800 çeşit objenin toplandığını belirten yazarın şu görüşleri dile getirdiği kaydedildi:

''Yaklaşık 10 yıldır projelendirme çalışmalarını yürüttüğüm Masumiyet Müzesi İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle tamamlanıyor. İstanbul'un kültürel hayatını yansıtacak müzedeki objelerin birçoğunun toplanması çalışmaları tamamlandı. Kitabımda yer alan hayali eşyaların tasarımı için de sanatçılarla çalışmalarımız devam ediyor. Ziyaretçilerin müzedeki tüm objeleri inceleyebilmesi yaklaşık 12 saatlik bir sürede tamamlanabilecek.''

Açıklamada, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'un, ''Dünyaca tanınmış yazarımız Orhan Pamuk'un bu özgün çalışmasının, İstanbul'a ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi'ne büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzecilik Yönetmenliği'nin çalışmaları kapsamında Çukurcuma'da hayata geçirilecek olan Masumiyet Müzesi projesi, şehrin hala nispeten ücra bölgelerini hareketlendirmeyi, koruma bilincini bu mekânlarda canlandırmayı, modern kişisel müze fikrini şehrin en eski sokaklarına taşıması bakımından da büyük önem taşıyor'' ifadesine de yer verildi.

Açıklamada, Pamuk'un aynı isimli romanının edebi zemini üzerine kurgulanan özgün proje çerçevesinde, romanda yer alan 83 bölümün temel kavramlarına uygun şekilde bine yakın obje sergileneceği ifade edildi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın tefrişatını üstlendiği Masumiyet Müzesi'nde, 1950'den 2000 yılına kadar İstanbul kültürünü yansıtan günlük hayat eşyaları, fotoğraflar, filmler üzerinden şiirsel ve dokümanter temsil gerçekleştirilecek.
alıntı