Ahmet Kabaklı Kimdir?

Ahmet Kabaklı 24 Mayıs 1924 tarihinde Harput’ta doğmuştur, 8 Şubat 2001’de hayata gözlerini yumdu. Türk gazeteci ve yazardır.

Hayatı:

24 Mayıs 1924 tarihinde Harput’ta gözlerini dünyaya açmıştır. 1031 yılında Elazığ Numune Mektebi’ne başlamıştır, ilköğrenimini ve ortaöğrenimini burada tamamlamıştır. 1944 yılında ise Elazığ Lisesi’ni bitirerek mezun olmuştur. Liseden mezun olduktan sonra Edebiyat Fakültesi’ne kayıt yaptırarak başlamıştır.

20 Kasım 1946 tarihinde “Yunus Emre mi Yalan Söylüyor, Gölpınarlı mı?” yazısının Son Saat gazetesinde yayımlanmıştır. Daha sonra “Ayın Hercümerci” isimli yazılarla “Hareket” dergisinde yazmaya devam etti.1948 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olarak Diyarbakır’da öğretmenlik yapmaya başladı. Öğretmenlik mesleğini 2 yıl ifa ederken aynı zamanda “Karacadağ” dergisini yönetmiştir.

Vatani görevi için Manisa’ya gitmiştir. Vatani görevini tamamladıktan sonra 1951 yılında Aydın Ticaret Lisesi’nde öğretmenlik görevine yeniden başlamıştır. Buradaki görev yıllarında aynı okulda görev yapan öğretmen Meşkure Hanım ile 1952 yılında hayatlarını birleştirdiler.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne 1955 yılında girdi.

1956 yılında düzenlenen fıkra yarışmasında birinciliği kazandı. Daha sonra Milli eğitim Bakanlığı tarafından staj için Paris’e gönderildi. Burada “Uzaktan Uzağa, Paris’ten Paris Notları, Paris Mektupları” isimli yazılarını yazdı.

1958 yılında Türkiye’ye dönüş yaptı. İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü’nde öğretmenlik görevine yeniden başladı.

1959 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’ndeki eğitimini tamamladı. 1961 yılında avukatlığa başladı ve kısa bir süre avukatlık yaptı.

1961 yılında Tercüman gazetesinde yazmaya başladı. 1969 yılına kadar İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü’ndeki görevine devam etti. Daha sonra 1974 yılında emekli oldu.

1978 yılında Türk Edebiyat Vakfı’nı kurdu ve hayatının sonuna kadar başkanlığını yaptı.

17 Kasım 2000 tarihinde kalp rahatsızlığı yaşadı. Eşi Meşkure Hanım’ın vefatından sonra 47 gün yaşadı ve 8 Şubat 2001 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Edebi Kişiliği ve Sanat Anlayışı:

Edebiyat hayatına “Yunus Emre mi Yalan Söylüyor, Gölpınarlı mı?” isimli yazısıyla başladığı düşünülse de edebiyat hayatına şiirleriyle başlangıç yapmıştır. Yazılarının türü genellikle politiktir.

Eserleri:

Kültür Emperyalizmi

Müslüman Türkiye

Mehmet Akif

Yunus Emre

Mevlana

Ejderha Taşı

Ecurufya

Temellerin Duruşması 1-2

Güneydoğu Yakından

Şiir İncelemeleri

Doğudan Doğuş

Sultanü Şuara Necip Fazıl

Şair-i Cihan Nedim

Türk Edebiyatı 1-2-3-4-5


Yazar: Ensar Türkoğlu