Konuşma Bozukluğu ve Konuşma Bozuklukları Eğitimi

Konuşma Bozuklukları Başlıca İkiye Ayrılır:
1- Afazi (Beyin hasarına bağlı konuşma bozukluğu)
2- Kekemelik

Konuşma Bozukluğu Afazi Nedir?
Afazi beyin kanaması, travma ve inme sonucunda oluşan ve konuşma merkezini etkileyen bir beyin rahatsızlığıdır. Bu durum genellikle konuşmayı olumsuz yönde etkileyen ve hastanın kendini ifade edememesine yol açan bir konuşma bozukluğudur.

İnsanlar iletişimi konuşarak sağlarlar. Konuşma doğru kelimeleri bulma, anlama, okuma, yazma ve mimik yaparak sağlanır. Bu parçalardan biri veya daha çoğunun beyin hasarı nedeniyle işlevini yitirmesi bireyin söylemek istediğini gereği gibi yerine getirememesi ve anlamlı şekilde konuşamaması ve kendini ifade edememesidir. Kısaca afazi bir konuşma bozukluğu olarak tanımlanabilir.

Her afazili kişi bu rahatsızlığı farklı şekilde yaşar. Afazinin şiddeti ve etkileri beyin hasarının yeri ve şiddetine göre, afazi olmadan önceki dilsel yeterliliğine göre şekillenir.



Afazili kişiler konuşulanı anlayabilirler ama doğru sözcükleri bulmada ve bu sözcüklerle cümle kurmada sorun yaşarlar.

Konuşma Bozukluğu Kekemelik Nedir?
Kekemelik genellikle iki, yedi yaş arasında ortaya çıkan bir konuşma bozukluğudur.
Kekeme kişilerde konuşma akıcılığı bozuktur. Konuşurlarken duraklamalar, tekrarlar ve ritim bozuklukları oluşur. Çoğu zaman bu konuşma bozukluğu beden hareketlerine ve mimiklerine de yansır. Bu durum bireyin içinde bulunduğu ortama göre de değişiklikler gösterir. Kişi anlatmak istediklerini ifade edememek gibi zorluklar yaşar.

Yazar Hakkında:

EKREM ÇULFA
Akademisyen-Eğitimci-Yaşam, Aile ve Öğrenci Koçu