BEŞ FARKLI KELİME SÖYLEYEBİLİYORUM. (AYNI KELİME BİRDEN FAZLA NESNE İÇİN KULLANILABİLİR.)

Etkinlik Önerileri:


  • Çocuğun kelime haznesi sınırlı olduğunda, duruma göre aynı kelimeyi farklı anlamlar için kullanabilir. Örneğin, tek bir kelimeyi bir şeyin adı, bir yeri veya sahip olduğu şeyleri belirtmek için kullanabilir. Çocuğu bildiği kelimeleri kullanmaya teşvik etmek için bunları kullandıkça onunla ilgilenin ve övün. Aşağıdaki örnekler aynı kelimenin kullanılışlarını göstermektedir.

    A. İsimlendirme: Çocuk, babası odaya girince “Baba” diyebilir. “Evet, o baba” deyin.

    B. Konum: Baba zaten odadayken çocuk babayı gösterip “Baba” diyebilir. “Evet, baba burada”
    veya benzeri bir şey deyin.

    C. Sahiplenme: Çocuk babasına ait bir şeyi bulduğu zaman ona işaret ederek “baba” diyebilir. Siz, o zaman “Evet, bu babanın (ayakkabısı)”deyin.



  • Bu tek kelimeleri kullanarak çocuğa model olun. Çocuğa bu farklı anlamları belirtmek için “baba” veya “anne” kelimelerini kullanın. Bu tek kelimeyi kullandığı zaman onu överek kelimenin kullanımını madde 1 ‘de olduğu şekilde çoğaltın.



  • Eğer çocuk, “top” veya “köpek” diyebiliyorsa bu ilk kelimeyi herhangi bir nesneyi veya tüm hayvanları isimlendirmek için kullanabilir. Siz, onun konuşmasını pekiştirmek için “Topa benziyor, ama bu bir elma. Elma. Elma der misin?” diyerek çocuğun gayretini ödüllendirin.